Nødvendigt med økonomisk tilskud til VUC

Nyhed
 
Ny GL-undersøgelse af holdstørrelser på gymnasialt enkeltfag understreger behov for økonomisk hjælp til VUC-sektoren.

​​​​Landets voksenuddannelsescentre (VUC) er så hårdt pressede økonomisk, at flere afdelinger i navnlig de tyndt befolkede egne af landet risikerer at lukke, hvis ikke politikerne griber ind med økonomisk hjælp. Det viser en ny undersøgelse af holdstørrelser på gymnasialt enkeltfag, som GL har lavet.

​​​​​​​​Der skal gøres noget nu. Afdelinger i provinsen skal have et udkantstilskud eller en form for afdelingstilskud, ellers overlever de ikke på sigt, 

siger GL's formand Tomas Kepler.

Han henviser til, at afdelingerne typisk kører med små holdstørrelser og færre hold, som rammer hårdt økonomisk, fordi pengene følger den enkelte elev og omkostningerne i høj grad afhænger af antal hold.


I forvejen har VUC'erne i de seneste år været underlagt store økonomiske nedskæringer og tilbagegang i aktiviteten, og i sommeren 2019 lukkede 8 afdelinger.

​Nedskæringerne har betydet færre lærere til at tage sig af eleverne og et generelt pres på holdstørrelserne, som mange steder er blevet for store på landets VUC'er. Lærerne får dermed sværere ved at løfte den enkelte kursist fagligt, personligt og socialt,

​understreger Tomas Kepler.

I dag går 25 pct. af kursisterne på hold med over 28 samtidig med, at der er 15 pct. færre gymnasiale lærere til kursisterne på VUC end for 10 år siden.

GL anbefaler:​

  • Et udkantstaxameter eller afdelingstaxameter, der skal understøtte de små VUC-afdelinger i udkantskommunerne. Taxameteret skal sikre økonomisk bæredygtighed og sikre kursisterne et tilstrækkeligt udvalg af fag og niveauer.
  • Et holdtaxameter, der skal gøre tilskuddet omkostningsdækkende, mindske konkurrencen mellem institutionerne og muliggøre oprettelse af en bred vifte af fag.
  • ​En maksimal holdstørrelse på gymnasialt enkeltfag, der skal styrke den væsentlige relationsdannelse mellem læreren og den enkelte kursist og skabe bedre rammer for undervisningen.

Læs undersøgelsen her

 

 

Emner:  
Interessent: