Uddannelse til udsatte unge kan lukke det lokale VUC

Debatindlæg
Af Annette Nordstrøm Hansen, fmd. for Gymnasieskolernes Lærerforening, i en række lokale og regionale medier, maj 2017
Hvis man i stedet for at flytte AVU fra VUC for alle unge under 25 år skaber fleksibilitet for de 18 til 24-årige, kan alle unge få den nødvendige uddannelse.

​Selv med en el-cykel eller en gammel bil kan det blive svært for unge og voksne at læse hf, hf-enkeltfag eller almen voksenuddannelse, fx Nordenfjords, på Sydfyn, Lolland, Langeland, i Vestjylland eller på Sjælland. Den lokale VUC-afdeling risikerer nemlig at lukke, fordi regeringen i sit forslag til en ny forberedende grunduddannelse for udsatte unge, lægger op til at fjerne en stor del af AVU-uddannelsen fra VUC. Derfor kan der blive både 50 og 100 km til et uddannelsessted med hf og almen voksenuddannelse. Og så viser undersøgelser, at de unge ikke får en uddannelse.

 

​Ideen med at skabe bedre uddannelsesforhold for udfordrede unge er god. Men det er vigtigt, at den nye uddannelse ikke ødelægger andre unges og voksnes muligheder for uddannelse på eksisterende, velfungerende uddannelser. Hvis man i stedet for at flytte den almene voksenuddannelse fra VUC for alle unge under 25 år skaber fleksibilitet for de 18 til 24-årige, der har brug for almen uddannelse, kan alle unge få den nødvendige uddannelse.

Den almene del af den nye forberedende grunduddannelse kan med fordel lægges på VUC. Dermed undgår man at fjerne uddannelsesmuligheden for de unge, der i dag bruger almen voksenuddannelse eller hf-enkeltfag, og man fremmer den geografiske udbredelse af almen voksenuddannelse og hf til unge og voksne – særligt i områder, hvor der ellers er langt til andre uddannelsestilbud. Og så udnytter man, at VUC har årelang erfaring med et pædagogisk miljø, der er tilpasset VUC's målgruppe, og som løfter både unge og voksne.

Emner: VUC
Interessent: