Karakterkrav rammer kommunerne skævt

GL undersøgelse; Undersøgelse
 
I Lolland kommune vil 15 pct. blive udelukket fra gymnasiet, samtidig med at det kun er 65 pct., der får en ungdomsuddannelse, og 52 pct. af de unge der får en videregående uddannelse.

​En ny undersøgelse fra Gymnasieskolernes Lærerforening viser, at det er kommuner med mange unge fra uddannelsesfremmede hjem, der bliver ramt af regeringens forslag om karakterkrav på fire i dansk og matematik.

Hver femte ung, som gerne vil på det almene gymnasium eller hf i Høje Tåstrup Kommune, vil blive mødt af en lukket dør. I Hvidovre, Struer og Herlev er det 19 pct., som vil blive afvist.

Kommuner-karakterer.png 

Kommuner, der i forvejen har lav frekvens til de videregående uddannelser, er også på listen med mange unge, der ikke vil komme ind:

I Halsnæs vil 16 pct. blive udelukket fra gymnasiet, samtidig med at det kun er 51 pct. af de unge, der får en videregående uddannelse.

I Lolland kommune vil 15 pct. blive udelukket fra gymnasiet, samtidig med at det kun er 65 pct., der får en ungdomsuddannelse, og 52 pct. af de unge der får en videregående uddannelse.

I Kalundborg vil 17 pct. blive udelukket fra gymnasiet, samtidig med at det kun er 53 pct. af de unge, der får en videregående uddannelse.

Et karakterkrav på fire vil trække Danmark skævt og understøtte den etniske og sociale arv. Det vil bryde med årtiers ambitioner om at modvirke den negative sociale arv. GL's undersøgelse dokumenterer, at kommuner som Høje Tåstrup, Lolland og Halsnæs, som i årevis har udført et stort stykke arbejde med at bryde den sociale arv, vil skulle rykke tilbage til start,

siger Annette Nordstrøm Hansen, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.

Uddannelse er en god investering for den enkelte og for samfundet, fordi risikoen for at ende på offentlig forsørgelse øges betydeligt uden en ungdomsuddannelse. Karakterkravet vil ramme Danmark skævt og har derfor stor betydning for den sociale og økonomiske sammenhængskraft i Danmark.

Det udelukker nogen fra at kæmpe sig ind i kampen. Jeg er bekymret for, om vi overhovedet kommer til at have ungdomsuddannelser i yderområderne. Hvis de unge får endnu længere til skole end i dag, så bliver det endnu sværere at sikre, at de får en uddannelse,

siger Holger Schoug Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune, der til Gymnasieskolen anbefaler indkøb af safarihjelm og riffel, så man kan køre rundt i Jeep på Lolland og se på de farlige udkantsområder. Læs mere på Gymnasieskolen.dk

 

Se i undersøgelsen konsekvenserne for alle de kommuner, der har almene gymnasier og hf-kurser.

 

Yderligere information hos
formand for GL, Annette Nordstrøm Hansen, tlf. 26 24 71 04.

Emner: Uddannelsespolitik; Gymnasiereformudspil 2016
Interessent: