Hf skal fortsat give adgang til alle videregående uddannelser

Debatindlæg
Annette Nordstrøm Hansen i en række lokale medier februar 2016
Hf hjælper kursister fra uddannelsesfremmede hjem til at få en studieforberedende uddannelse.

Marie Krarup (DF) foreslår, at hf-uddannelsen skal revurderes, så den alene giver adgang til korte- og mellemlange videregående uddannelser, fx finansøkonom, datamatiker, politibetjent, sygeplejerske, pædagog og lærer.

Forslaget er ikke nyt, men det bliver ikke bedre af at blive genfremsat op til forhandlingerne om en ny reform af gymnasieuddannelserne. Hf skal fortsat være en almen gymnasial uddannelse, som giver studiekompetence og adgang til både korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.

Hf skal fortsat være en almen gymnasial uddannelse, som giver studiekompetence og adgang til både korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.

I dag tager 18 procent af hf'erne en lang videregående uddannelse på universitetsniveau. De klarer sig godt, og mange har bevidst valgt at bruge hf til at komme ind på deres drømmestudie. Der er ingen grund til at smække porten i for dem ved at begrænse adgangsmulighederne til videre uddannelse for hf'ere.

Frem for at indsnævre rammerne og opstille nye barrierer skal vi anerkende, at hf kan noget særligt. Hf formår blandt andet at hjælpe kursister fra uddannelsesfremmede hjem til at få en studieforberedende uddannelse. Det fremmer social mobilitet og styrker de unges selvværd og muligheder for at klare sig i livet.

Det gælder bl.a. for den unge - lad os kalde ham Kasper - som efter folkeskolen var skoletræt og arbejdede et par år i forskellige butikker. Han fandt ud af, at hf var en mulighed for ham, uden at han havde en bevidst plan for, hvad han ville med sin hf-eksamen. I dag er han godt i gang med ingeniørstudiet; det ville han ikke have været med Krarups forslag.

Tilsvarende med Ida. Hun løb ind i en række problemer i familien og hang ud med de forkerte venner efter folkeskolen. Hun fandt sig hverken til rette på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet. Efter en del tilløb fandt hun vej til hf, tog eksamen og er i dag på afsluttende del af medicinstudiet. Det havde hun ikke været med Krarups forslag.

Hf skal ikke indsnævres, men styrkes og justeres i en kommende gymnasiereform. Det kan fx ske ved at indføre spor og toninger i hf, som retter sig mere målrettet mod bestemte professioner og uddannelsesområder. Men det må ikke ske på bekostning af hf's brede studiekompetence og adgang til alle videregående uddannelser.   

Emner: Uddannelsespolitik
Interessent: