Faglærte med studentereksamen klarer sig godt

GL undersøgelse; Pressemeddelelse
 

​Faglærte med en studentereksamen står stærkt på arbejdsmarkedet. De forøger deres chancer for at få job op til tre gange, og de tjener mere end faglærte uden studentereksamen. Det viser en ny undersøgelse "Faglærte studenter klarer sig godt", som AE – Arbejderbevægelsens Erhvervsråd – har lavet for Danske Gymnasier og Gymnasieskolernes Lærerforening. Undersøgelsen følger de 20.320 faglærte, der blev færdige i 2015. Og den zoomer ind på hver femte af de faglærte, der også har taget en studentereksamen.

I Gymnasieskolernes Lærerforening er formand Tomas Kepler tilfreds med undersøgelsens resultater. 

Jeg er glad for, at faglærte med en studentereksamen klarer sig godt økonomisk og står stærkt på arbejdsmarkedet. Undersøgelsens resultater underbygger, at en erhvervsuddannelse bør ses som et godt valg for de lidt ældre unge med en studentereksamen, sådan som Dansk Industri, Dansk Metal, Dansk Byggeri og 3F formulerede det i et fælles debatindlæg i Jyllands-Posten for nylig, understreger Tomas Kepler.


Samme toner lyder fra Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier.

Det har stor værdi for de unge, at de kan tage en erhvervsuddannelse efter gymnasiet. Mange ser valget af ungdomsuddannelse som en stor og uoverskuelig beslutning på et tidligt tidspunkt i deres liv. De er bange for at binde sig til fx en bestemt faglig vej i en erhvervsuddannelse og vælger en gymnasial uddannelse. Derfor er det så afgørende, at disse unge kan gå den faglærte vej med en studentereksamen i bagagen. Det er ikke en omvej, men en styrke for den enkelte unge og for samfundet, som vi skal sætte pris på", siger Birgitte Vedersø.  

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er chefanalytiker Mie Dalskov Pihl også positiv i sin vurdering af undersøgelsen.

​Analysen viser, at faglærte, der har en studentereksamen, klarer sig godt i forhold til beskæftigelse og erhvervsindkomst. Det kan dermed være en god vej for de studenter, der ikke kommer i gang med en videregående uddannelse, at få en erhvervsuddannelse", fastslår Mie Dalskov Pihl.


Download undersøgelsen her: AE-undersøgelse - Faglærte studenter klarer sig godt.pdf


 

Yderligere kommentarer:

Tomas Kepler
formand, Gymnasieskolernes Lærerforening
Telefon 31428120
tk@gl.org

Birgitte Vedersø
formand, Danske Gymnasier
Telefon 33964141
bve@gefion-gym.dk

Mie Dalskov Pihl
chefanalytiker, AE
Telefon 26204036
md@ae.dk

 


 

Emner: Uddannelse; Uddannelsespolitik
Interessent:  

Undersøgelsens hovedresultater

​​
- Hver femte faglærte, der blev uddannet i 2015, havde også en studentereksamen med sig i bagagen.

- Blandt de faglærte, der har en studentereksamen, har nogenlunde lige mange en almengymnasial baggrund (10,9 pct.) eller en erhvervsgymnasial baggrund (10,5 pct.).

- De faglærte, der også har en studentereksamen, har primært en uddannelse inden for kontor og handel, hvor de udgør mere end 40 procent af de nyuddannede faglærte fra 2015. På de andre retninger er andelen af studenter 10-17 procent.

- Oftest er de faglærte, der også har en studentereksamen, piger, de har bedre karakterer fra grundskolen og har oftere end andre faglærte forældre med videregående uddannelser.

- At have taget en gymnasial uddannelse forud for sin erhvervsuddannelse forøger chancerne for at være i arbejde. Analysen viser, der er positive effekter for faglærte uddannet inden for kontor og handel, byggeri og teknik samt omsorg og sundhed.

- ​Derudover viser resultaterne en positiv effekt af en studentereksamen på erhvervsindkomsten på op til 14.000 kr. om året for faglærte, der er uddannet inden for kontor og handel. Effekten er mindre blandt uddannede inden for byggeri og teknik, og mere usikker effekt for uddannede inden for omsorgs- og sundhedsområdet.