En løftestang

Debatindlæg
Annette Nordstrøm Hansen i Berlingske 17. august 2015
Når knap 2 ud af 3 gymnasieelever, der har under 4 i snit fra grundskolen, får deres hue, så bør der ikke bevidstløst indføres et adgangskrav på karakteren 4 og dermed udelukke de to ud af tre, der trods de lave karakterer alligevel får en studentereksamen.

​En ny analyse fra tænketanken DEA, der blev gengivet i Berlingske 12. august, viser, at mere end hver tredje gymnasieelev, der har under karakteren 4 i gennemsnit fra folkeskolen, dropper ud af gymnasiet.

Et adgangskrav på 4 vil have social slagside

Det bruger direktøren for DEA som argument for et adgangskrav på 4 til gymnasiet. Det argument vil jeg gerne vende om. Når knap 2 ud af 3 gymnasieelever, der har under karakteren 4 i gennemsnit fra grundskolen, får deres hue, så bør der ikke bevidstløst indføres et adgangskrav på karakteren 4 og dermed udelukke de to ud af tre, der trods de lave karakterer alligevel får en studentereksamen.

Næsten halvdelen ender med at få højere karakterer, end de havde i folkeskolen. Og en stor del af disse unge bruger også deres studentereksamen til at læse videre - det gælder for knap 7 ud af 10.

Samtidig vil et adgangskrav på 4 have en social slagside. Unge, der har forældre uden en gymnasial ungdomsuddannelse, har nemlig væsentligt lavere gennemsnit fra folkeskolen end børn af forældre med lange gymnasiale og videregående uddannelser.

I stedet for at opstille barrierer, skulle DEA hellere hæfte sig ved, at størstedelen af de elever, der har dårlige karakterer i folkeskolen og vælger at gå i gymnasiet, rent faktisk gennemfører en gymnasial uddannelse.

Debatindlæg af Annette Nordstrøm Hansen i Berlingske 17. august 2015

Emner: Uddannelsespolitik
Interessent: