Professionel kapital giver bedre skoler

GL Mener; Debatindlæg
Annette Nordstrøm Hansen i Gymnasieskolen, januar 2015
Med fokus på kerneydelsen: hvad er vi gode til her på skolen, og hvad skal vi have gjort noget ved?

I hovedbestyrelsen har vi besluttet at tilbyde alle skoler, at de gratis kan afdække skolens professionelle kapital i enten foråret eller efteråret 2015. Det har vi, fordi vi ser professionel kapital som et samarbejdsværktøj, som man kan have glæde af på den enkelte skole.

Jeg håber, at så mange skoler som muligt vil tage imod tilbuddet, fordi man på skoler med høj professionel kapital lærer eleverne mere – og det trives lærerne godt med.

 

Vi forestiller os, at man fx i samarbejdsudvalget beslutter at afdække skolens professionelle kapital. Det kan også være GL-klubben, der vurderer, at det vil fremme samarbejdet på skolen at arbejde med professionel kapital, og derfor tager initiativ til en afdækning.

Fra mine samtaler med gymnasielærere, tillidsrepræsentanter og ledere rundt om i landet ved jeg, at implementeringen af OK13 gik hurtigt, og mange steder for hurtigt. Ikke alle steder lykkedes det at have en legitim og transparent proces. Med en afdækning af skolens professionelle kapital får man et overblik over, hvordan det står til på skolen. Med udgangspunkt i undervisningen og elevernes læring ses der på en række dimensioner, som har betydning for, hvor godt kerneopgaven løses.
En afdækning er en god anledning til, at man får talt om:

Hvad er vi gode til her på skolen, og hvad skal vi have gjort noget ved?

På testskolerne har man loyale lærere og en høj human kapital. Det vil sige, at medarbejderne vil skolen og er kompetente; og den høje grad af beslutningskompetence, der er på skolerne, betyder, at medarbejderne kan træffe fagligt begrundede professionelle valg i komplicerede situationer. Skolerne har således et godt grundlag for at arbejde endnu mere målrettet med kerneydelsens vilkår.

Resultatet fra testskolerne viser desværre også, at det nærmest er et vilkår, at gymnasielærere har problemer med nattesøvnen. Det bekymrer mig, og det skal vi have gjort noget ved. Ved OK15 har vi sammen med de øvrige akademikerorganisationer stillet krav om bedre arbejdsmiljø, og her vil den nye viden om lærernes søvnproblemer indgå.

Ved forhandlingerne er der også fokus på løn. Arbejdsgiverne ønsker, at en del af lønnen skal være individuel resultatløn. Det vil vi klart advare imod, og Hargreaves & Fullan, som er professorerne bag professionel kapital, giver forklaringen på, hvorfor det er gift for gymnasieverdenen:

This strategy has no historical precedent of success, it flies in the face of psychological research indicating that financial reward only improves performance in areas of low-level skill, not in complex jobs like teaching, and it creates perverse incentives for expert teachers to avoid difficult students or challenging classes (…). At best, performance-related pay will motivate a few teachers while alienating others and neglecting the majority. It's a political fix that will lead to professional folly, and we should steer well clear of it.

Sæt professionel kapital på dagsorden i SU, og tilmeld skolen senest 20. februar eller 21. august 2015!

Emner: Professionel kapital
Interessent: