Gymnasier skal spare: Elever og lærere går på barrikaderne

 
Af Lea Ostenfeld Bitsch i MetroXpress 22. oktober 2015
I dag afholder elever og lærere på flere gymnasier stormøder og planlægger at demonstrere mod regeringens planlagte nedskæringer.

  Venstre planlægger at skære 8,7 milliarder kroner på uddannelserne de kommende år, men det vil landets gymnasieelever og -lærere ikke finde sig i.

  Derfor forlader flere gymnasieelever i dag undervisningen sammen med lærerne, og holder informationsmøder om konsekvenserne af de planlagte nedskæringer.

  Samtidig skal elever og lærere beslutte, om de vil deltage i en landsdækkende demonstration mod besparelserne den 29. oktober, arrangeret af Uddannelsesalliancen, der er et samarbejde mellem 33 organisationer.

   

  Blandt andre Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er med til at planlægge protesterne, som vil foregå både i Aarhus og København.

  Også på Københavns Åbne Gymnasium skal eleverne i dag stemme om, om de vil gå med på barrikaderne. Men 3.G'er Jonathan Tümmler, som også er tidligere formand for DGS i Storkøbenhavn, føler sig sikker på, at gymnasieeleverne bakker op.

  - Både rektorerne, lærerne og fagforeningerne advarer mod, at nedskæringerne kommer til at få alvorlige konsekvenser såsom fyringer og lukkede gymnasier. Hvis vi fortsat ønsker kvalitet i vores uddannelser er det vigtigt, at vi råber op, siger han.

  Han forventer, at eleverne tager demonstrationerne alvorligt, og ikke bare ser det som en ekstra fridag.

  - Jeg forventer i aller højeste grad, at mine medstuderende tager det her seriøst og bakker op om mødet og demonstrationen. Selv 3.g'erne, som ikke bliver berørt af det i deres gymnasietid, kommer til at mærke besparelserne, når de skal læse videre, siger Jonathan Tümmler og tilføjer:

Vi håber at kunne råbe højt nok til, at politikerne fatter, at det her er helt galt. Vi forventer, at regeringen tager sig sammen og ruller besparelserne tilbage.

Annette 02.jpg 

  Hos GL er formand Annette Nordstrøm Hansen meget bekymret over regeringens planer.

  Det er meget voldsomme besparelser, som får alvorlige konsekvenser. Vi er meget bekymrede for, om vi fremover kan tilbyde eleverne samme kvalitet i uddannelserne, og det kan betyde, at nogle gymnasier må lukke. Vi er især bekymrede for de skoler, der løfter en stor opgave i forhold til at fastholde de elever, der har brug for ekstra støtte, siger hun.

  Ifølge Annette Nordstrøm Hansen vil det enkelte gymnasium skulle spare 11,5 procent over de kommende år.

  Vi har opfordret alle gymnasielærerne til sammen med eleverne at deltage i demonstrationen. Vi håber, at politikerne vil forstå, at det er en dårlig idé at forringe kvaliteten i de gymnasiale uddannelser. Det kan blive dyrt for samfundet, hvis de unges uddannelse forringes.

  Metroxpress arbejder på at få en kommentar til nedskæringerne fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

   

  Kilde: MetroXpress, http://www.mx.dk/nyheder/kobenhavn/story/23521225

   

Emner:  
Interessent: