Akademikerne m.fl. har vundet en voldgiftssag om, at den betalte spisepause er en overenskomstmæssig rettighed for de ansatte i Danmarks Radio. Afgørelsen vurderes desuden at sætte en stopper for spekulationerne i den betalte spisepause på det offentlige område.
DR havde indbragt de faglige organisationer på DR for en faglig voldgiftsret, med påstand om, at de skulle anerkende, at DR var berettiget til at opsige den betalte frokostpause som en kutyme til bortfald med virkning pr. 1. juni 2017. Organisationerne bestred dette, og gjorde omvendt gældende, at den betalte spisepause var en integreret del af overenskomstgrundlaget, og derfor måtte dele skæbne med overenskomsten, hvilket betyder, at DR kun kan komme af med den betalte spisepause gennem forhandlinger og aftale. Det var ubestridt i sagen, at der på DR havde været betalt spisepause igennem mange årtier.
I Akademikerne glæder man sig over udfaldet, og AC-formand Lars Qvistgaard udtaler:
De ansatte hos DR har igennem mange årtier kunnet holde betalt spisepause i løbet af arbejdsdagen, uden at der er blevet sat spørgsmålstegn ved det. Det har været parternes fælles forståelse, og derfor en del af overenskomstgrundlaget. Og så er det selvfølgelig ikke i orden, at DR pludselig ændrer opfattelse, og prøver at komme af med den betalte spisepause uden at forhandle med de faglige organisationer. At DR overhovedet overvejer at fjerne den betalte spisepause er hovedrystende, og udtryk for en virkelighedsfjern regnearkstænkning.
I GL glæder formand Annette Nordstrøm Hansen sig på fællesskabets vegne:
Det har været temmelig meget op ad bakke på det seneste med at vinde voldgiftssager på vores side af bordet. Derfor er det ekstra glædeligt, at i en sag med tre højesteretsdommere for bordenden, at lønmodtagerne vinder. Det er en yderst principiel sag, og den er forhåbentlig med til at sætte en stopper for arbejdsgivernes angreb på overenskomsterne.
Gymnasielærere har som andre offentligt ansatte akademikere krav på mulighed for en kop kaffe, frokost og toiletbesøg i løbet af dagen. Overenskomsten præciserer, "at den ansatte ikke kan forlade arbejdsstedet og skal være til rådighed for arbejdsgiveren i pauser, der medregnes i arbejdstiden."