Undervisningsministeriet har som vanligt gennemført det udtræk af prøver, som den enkelte elev skal op i. Da det er besluttet, at der kun gennemføres et begrænset antal prøver pga. coronanedlukningen, vil eleven i de fag, der er i udtrækket, men som eleven ikke skal op i, få årskarakteren stående både under årskarakterer og under prøvekarakterer i eksamensbeviset. Årskarakteren i disse fag vil således tælle med to gange.
Der tages udgangspunkt i de prøver, den enkelte elev er udtrukket i. I elevens prøveplan vælges den skriftlige prøve i det studieretningsfag på A-niveau, der er placeret tidligst i eksamensperioden. Hvis der ikke er nogen skriftlig prøve på A-niveau i et studieretningsfag, vælges den skriftlige prøve i det studieretningsfag i elevens prøveplan, der er tidligst placeret i eksamensperioden.
I nogle studieretninger findes der ikke studieretningsfag, der afsluttes med en skriftlig prøve. I disse tilfælde vælges for den enkelte elev den skriftlige prøve i elevens øvrige fag (det vil sige udover dansk), der er placeret tidligst i eksamensperioden. Elever, der ikke har flere skriftlige prøver i deres prøveplan, aflægger kun den skriftlige prøve i dansk.
Det skriftlige studieretningsfag skal afsluttes med en skriftlig prøve. Derfor kan det fx ikke være teknologi A.
Den anden skriftlige prøve skal altid findes blandt de skriftlige prøver i den enkelte elevs prøveplan. En mundtlig prøve i et studieretningsfag kan ikke konverteres til en skriftlig prøve.
Undervisningsministeriet har nu udgivet "Vejledning til gymnasiale uddannelsesinstitutioner om aflysning og afholdelse af prøver, afgivelse af årskarakterer m.v. i sommerterminen 2020. Retningslinjer om prøvetræning i nødundervisningen." Vejledningen kan downloades her:
Vejledning om afgivelse af afsluttende standpunktskarakterer.pdf
Ja, AFS-elever skal aflægge prøver på lige fod med øvrige elever.
Ja, de skal til prøve i alle de fag, de er selvstuderende i, og hvor de ikke har fulgt eller vil komme til at følge undervisning. Prøverne for selvstuderende vil eventuelt kunne planlægges med intern censur. Undervisningsministeriet er i gang med at udarbejde detaljer herom.
Hvis en hf-elev har aflagt skriftlig prøve i engelsk ved vinterterminen. Hvad skal der så ske?
Hvis eleven har skriftlige prøver udover skriftlig dansk, vælges den skriftlige prøve, der er placeret tidligst i eksamensperioden. Hvis eleven ikke har flere skriftlige prøver, aflægges kun den skriftlige prøve i dansk.
Hvordan skal der gives årskarakterer i den naturvidenskabelige faggruppe i 1.hf?
For elever på uddannelsen til hf-eksamen fastsættes de to karakterer for den naturvidenskabelige faggruppe som henholdsvis et simpelt gennemsnit af de enkeltfaglige afsluttende standpunktskarakterer i biologi, geografi og kemi og den enkeltfaglige afsluttende standpunktskarakter i det af de tre fag, der var udtrukket til prøve for eleven. De to karakterer er derved ophøjet til prøvekarakterer.
Skal fjernundervisningskursister til eksamen?
Fjernundervisningskursister følger den uddannelsesretning, de er indskrevet på. For hf-enkeltfag gælder det – uanset uddannelsens tilrettelæggelse - at eksamen er aflyst, og at der i fag, der afsluttes i sommerterminen 2020, gives afsluttende standpunktskarakterer.
Kan kursister på hf-enkeltfag blive færdig uden EP?
Ja. Det fremgår af nødprøvebekendtgørelsens § 16, stk. 2: En kursist på hf-enkeltfag, der, jf. § 1, stk. 1, ikke kan afslutte eksamensprojektet med mundtlig prøve i forårssemesteret 2020, er uanset bestemmelserne i § 41, stk. 3, og § 47 i lov om de gymnasiale uddannelser ikke af den grund afskåret fra efter anmodning, der skal fremsættes senest den 1. februar 2021, at få udfærdiget et bevis for en sammenstykket højere forberedelseseksamen.
Særligt for htx
Hvad gør man, hvis htx-elever skal op i teknikfag A eller teknologi A eller B, og de ikke har haft tilstrækkelig mulighed for at lave det forudgående eksamensprojekt, fordi de ikke har haft den fornødne adgang til værkstederne?
Undervisningsministeriet har besluttet, at den enkelte institution kan vurdere, at elever, der er udtrukket til disse prøver, ikke har haft og fortsat ikke har tilstrækkelig mulighed for at udføre det forudgående eksamensprojekt som følge af fysiske begrænsninger under hensyntagen til de sundhedsfaglige anbefalinger. Disse elever kan i stedet komme op i den næstsidst placerede udtrukne mundtlige prøve. Denne justering skal altid godkendes af Kontor for Prøver, Eksamen og Test. Send en mail med en beskrivelse af justeringen og begrundelsen for justeringen til Rune Kjærsgaard Jørgensen, E-mail: Rune.Kjaersgaard.Jorgensen@stukuvm.dk.
Der er en del studieretninger, der ikke har skriftlige prøver på A-niveau – eller slet ikke studieretningsfag med skriftlige prøver. Hvad skal eleverne så til eksamen i?
I skolens prøveplan vælges for den enkelte elev den skriftlige prøve i det studieretningsfag på A-niveau, der er placeret tidligst i eksamensperioden. Hvis der ikke er nogen skriftlig prøve på A-niveau i et studieretningsfag, vælges den skriftlige prøve i det studieretningsfag i den enkelte elevs prøveplan, der er tidligst placeret i eksamensperioden. I nogle studieretninger findes der ikke studieretningsfag, der afsluttes med en skriftlig prøve. I disse tilfælde vælges for den enkelte elev den skriftlige prøve i elevens øvrige fag (det vil sige udover dansk), der er placeret tidligst i eksamensperioden. Det skriftlige studieretningsfag skal afsluttes med en skriftlig prøve. Derfor kan det for eksempel ikke være teknikfag A.
På htx vil der være enkelte elever, der ikke har fag med skriftlige eksamener. Hvilke eksamener skal de til?
Der tages udgangspunkt i de prøver, den enkelte elev er udtrukket i. I den enkelte elevs prøveplan vælges den skriftlige prøve i det studieretningsfag på A-niveau, der er placeret tidligst i eksamensperioden. Hvis der ikke er nogen skriftlig prøve på A-niveau i et studieretningsfag, vælges den skriftlige prøve i det studieretningsfag i den enkelte elevs prøveplan, der er tidligst placeret i eksamensperioden.
I nogle studieretninger findes der ikke studieretningsfag, der afsluttes med en skriftlig prøve. I disse tilfælde vælges for den enkelte elev den skriftlige prøve i elevens øvrige fag (det vil sige udover dansk), der er placeret tidligst i eksamensperioden. Elever, der ikke har flere skriftlige prøver i deres prøveplan, aflægger kun den skriftlige prøve i dansk.
Det skriftlige studieretningsfag skal afsluttes med en skriftlig prøve. Derfor kan det for eksempel ikke være teknologi A.
Særligt for EUX
Hvilke fag skal EUX-elever til eksamen i?
Merkantil EUX:
Mundtlig prøve: EOP eller senest placerede udtrukne prøve (hvis eleven har afsluttet EOP i vinterterminen).
Skriftlig prøve: Dansk og først udtrukne prøve.
Teknisk EUX:
Mundtlig prøve: EP/EOP eller senest placerede udtrukne prøve (hvis eleven allerede har afsluttet EP/EOP)
Skriftlig prøve: afslutter eleven fag med skriftlig prøve, udtrækkes om muligt op til to skriftlige prøver ifølge elevens prøveplan.
Hvilke EUX-elever er omfattet af genåbningen?
Merkantile eux-elever, som afslutter det studiekompetencegivende år med samlet gymnasial eksamen sommeren 2020, er omfattet af genåbningen.
Tekniske eux-elever, der afslutter det/de sidste gymnasiale fag i deres eux-forløb sommeren 2020, er ligeledes omfattet.
Eux-elever, som afslutter et eller flere gymnasiale fag (herunder EP eller EOP) senere end sommeren 2020, er derimod ikke er omfattet af genåbningens første fase.
Eux-elever på grundforløbet er heller ikke omfattet af genåbningen.
Særligt for IB
Er der eksamen på IB?
Alle IB-eksaminer i foråret 2020 er aflyst. IB Diplomas vil blive udstedt baseret på elevernes skriftlige arbejde og videooptagelser samt på lærernes karaktergivning. Yderligere oplysninger kan fås på de danske IB-skoler.
Særligt for kostskoler
Må gymnasiale elever og eux-elever, som er omfattet af genåbning og bor på skolehjem eller kosttilbud komme tilbage til skolen?
Ja. Elever, som er en del af genåbningsplanen, kan vende tilbage til deres kosttilbud, så snart ledelsen vurderer, at skolen/institutionen har organiseret sig sundhedsmæssigt forsvarligt.