Forsorgsmuseet

Medlemstilbud
 

​​​​​​​​På Nordens bedst bevarede Fattiggård er dørene åbne til dele af vores samfunds historie, som ellers har været skjult bag mure, pigtråd og tabuer. Her fortælles de fattiges, de fysisk eller psykisk syges, de hjemløses, de ensommes, de udstødtes og de forældreløses historier. Fattiggårdens rammer emmer af historisk stemning, og ofte virker det som om, Fattiggårdens skæbner kun lige har forladt rummene.

Fattiggården Foto Geir Hauksson.jpg​​

O​m Fattiggården

Det var med stor stolthed, at Svendborg i 1872 kunne åbne en for tiden så moderne og fremsynet anstalt for alle dem, som ikke kunne klare sig selv, eller som man mente trængte til genopdragelse. Når man passerede porten til Fattiggården, blev man "indlagt". Man mistede sine borgerlige rettigheder: Stemmeret, ejendomsret, værgeretten over ens børn samt retten til at gifte sig. Det blev vurderet, om man var "værdigt eller uværdigt trængende". De værdige skulle bo i Forsørgelsesanstalten, hvor man f.eks. fik lov at sove i senge med madrasser. De uværdige skulle bo i Arbejdsanstalten. Her var der tremmer for vinduerne, pigtråd på murene, og man blev opdelt i kvinder og mænd. Begge steder var der arbejdstvang. Stedet var i funktion frem til 1974, hvor det blev lukket som en "skamplet på byen".
 

Sådan får du 20% rabat

Når du som privatperson besøger Danmarks Forsorgsmuseum, kan du og én voksen ledsager få 20% rabat på entreen, fordi du er medlem af GL. I billetsalget skal du blot vise Gymnasieskolen med dit navn på bagsiden, eller du kan logge ind på din medlemsside i mit.gl.org og vise den. Børn og unge (0-17 år) har gratis adgang året rundt. Det samme gælder for unge, der kommer i forbindelse med et undervisningsforløb. Rabatordningen kan ikke kombineres med andre ordninger.

Åbningstider​

Danmarks Forsorgsmuseum har åbent tirsdag-søndag kl. 10-16 i perioden 7. februar-17. december 2023. Se de aktuelle udstillinger og arrangementer på www.forsorgsm​useet.dk
 

Kom ind bag murene

Se hvor beboerne sov, spiste, arbejdede, blev vasket – og straffet. Oplev vaskerummet, som stammer helt tilbage fra 1872. Det var i brug næsten til Fattiggårdens lukning. Her vaskede de indlagte kvinder alt institutionens tøj. Der blev desuden leveret beskidt tøj udefra, som kvinderne også vaskede. Eller oplev en af soverummene, hvor man ikke selv valgte, hvem man sov med. 

På 1. sal finder du opsynsmandens lejlighed. Fra slutningen af 1940'erne boede Ove med sin kone Inger og deres piger, Lisa og Kirsten, her. Inger arbejdede i Fattiggårdens køkken, og Ove arbejdede som opsynsmand helt frem til 1974. Lejligheden fremstår næsten som dengang, og meget interiør stammer fra familien, som var glade for at bo og arbejde på Fattiggården.
 

Tankevækkende udstillinger

På museet kan du opleve forskellige særudstillinger, som aktualiserer, konkretiserer og individualiserer forsorgens historie. I årets store udstilling, "Syv fattige børn", følger du en søskendeflok på syv, født i årene 1863-1878, gennem barndom, ungdom, voksenliv og for nogen alderdom. Du hører om Hermann, Sofus, Carl, Harald, Fritz, Harriet og Axels drømme, sejre og nederlag i kampen for et bedre liv. Du oplever 100 års historie om underdanmark og ser konsekvenser af at være født ind i svære liv med fængsel, prostitution, tiggeri og rejsen til Amerika. Børneflokken voksede op i et slumkvarter i København. Hermann endte på Svendborg Fattiggård og boede her til sin død som 93-årig. Se også de personlige genstande og fotografier og læs de glemte og bevægende historier fra tidligere børnehjemsbørn i udstillingen "Du skal ikke tænke på din Far og Mor". I "Ansigt til Ansigt" kan du se ind i øjnene på Fattiggårdens forbrydere.​​

3udstillinger i 2023

Der kommer tre udstillinger på Danmarks Forsorgsmuseum i 2023, begyndende med fotoudstilling "At høre til" fra 13. februar. Den viser stærke billeder og fortællinger om 20 mennesker, der lever med et handicap. Den 24. juni åbner museets nye, store udstilling "Anbragt". Her går man tæt på dem, som selv har oplevet en anbringelse. Det sker på tværs af generationer, fra 1800-tallet og frem til i dag. Udstillingen henvender sig både til børn og voksne. Til september kan gæsterne se "Genfærd". En udstilling om dem, der var der tidligere​, med tegninger af Ole Lejbach i samspil med tekster af Jens Blendstrup.

 


Emner:  
Interessent: