Dansk Arbejdsgiverforening: Betalt spisepause er en rettighed

 
 
Man overser, at der er masser af statslige arbejdspladser, hvor driften reelt er baseret på, at medarbejderne står til rådighed i frokostpausen, siger Fl. Vinther, fmd. for CFU

Under overskriften "Arbejdsgivere: Et farvel til den betalte frokostpause i det offentlige vil skabe 46.000 nye jobs" kan man i Politiken læse, at Dansk Arbejdsgiverforening anerkender den danske model.

Dansk Arbejdsgiverforening citeres i artiklen for, at man i den offentlige sektor arbejder mindre end i den private sektor:

Det er den betalte frokostpause den væsentligste årsag til, men der er for eksempel også længere barsel og i det hele taget flere frihedsrettigheder. Det er noget, som man har aftalt sig til, så sådan er det,

udtaler viceadministrerende direktør Pernille Knudsen fra DA.

DA-frokost.png 

Dansk Arbejdsgiverforenings ærinde er, at hvis offentligt ansatte selv skulle betale frokostpausen, ville det øge arbejdsudbuddet med 46.000 stillinger, idet den enkelte offentligt ansatte i givet fald ville skulle arbejde 2,5 time længere om ugen.

Formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening, Annette Nordstrøm Hansen, glæder sig over, at den private arbejdsgiverorganisation anerkender den danske model, omend hun betvivler, at gymnasielærere kan og vil arbejde endnu mere:

Der er blevet effektiviseret rigtig meget i gymnasiesektoren, og vi ser desværre flere og flere gymnasielærere gå ned i tid for at kunne magte jobbet. Det er i den grad uacceptabelt. Og det står i skærende kontrast til ønsket om, at offentligt ansatte skal arbejde endnu mere. Men jeg glæder mig over, at Dansk Arbejdsgiverforening anerkender, at den betalte spisepause er en rettighed, som der skal kompenseres for ved en overenskomstforhandling, hvis man ønsker den afskaffet.

Flemming Vinther, formand for CFU, der repræsenterer de statsligt ansatte, siger i en pressemeddelelse:

Analysen er endnu en omgang regneark, hvor økonomiske modeller forudsiger, hvordan folk vil opføre sig. Men jeg har ikke hørt noget krav fra vores medlemmer om, at de gerne vil op i tid.

Han siger videre:

Dertil kommer, at man fuldstændig overser, at der er masser af statslige arbejdspladser, hvor driften reelt er baseret på, at medarbejderne står til rådighed i frokostpausen, eller hvor de ansatte ikke i praksis har øverste arbejdstid. Der vil man ikke komme i nærheden af den fulde gevinst af sådan en manøvre.

I samme pressemeddelelse kvitterer Flemming Vinther for, at Dansk Arbejdsgiverforening anerkender den betalte spisepause som en rettighed, som der skal kompenseres for ved en overenskomstforhandling, hvis man ønsker den afskaffet.

Læs hele pressemeddelelsen fra CFU her: CFU-Pressemeddelelse.pdf

Læs artiklen i Politiken her

Emner: OK18; OK18-forhandlingerne
Interessent: