Pas godt på dig selv og på hinanden!

GL Mener; Debatindlæg
Annette Nordstrøm Hansen i Gymnasieskolen, marts 2015
Det er nu, i planlægningsfasen, at det kommende skoleår skal forberedes og forebygges for dårligdomme. Drøft i faggruppen og i lærerkollegiet, hvordan I ser næste skoleår.

​Det er NU, du og kollegerne skal på banen. Drøft i faggruppen og i lærerkollegiet, hvordan I ser næste skoleår.

Planlægningen af det kommende skoleår er nemlig så småt i gang. Skolen kender antallet af elever og klasser, og lærerne indleverer ønsker til time-/fagfordelingen eller opgaveporteføljen, som den nu hedder.

På en række skoler er det en åben og transparent proces, hvor der i samarbejdsudvalget er aftalt principper for opgavefordeling og opfølgningen i løbet af året. På disse skoler er det tydeligt for alle, at de budgettal ledelsen fremlægger alene er budgettal. For selvfølgelig er det lærernes reelle tidsforbrug, der lægges til grund for de opfølgningssamtaler, der er mellem leder og lærer i løbet af året, og hvor opgaveporteføljen eventuelt justeres. Nogle skoler har valgt at indgå aftaler, hvor det er aftalt mellem ledelsen og TR, hvilke akkorder læreren får for de enkelte opgaver. Begge modeller er brugbare, når der er en fornuftig sammenhæng mellem arbejdsopgaver og den tid, der er til at løse dem.

balance.jpg 

Problemerne opstår på de skoler, hvor ledelsen udleverer opgaveporteføljer, som de enkelte lærere har svært ved at gennemskue. Der kan stå et antal klasser, fag og øvrige opgaver. Men tror læreren, at der er indtænkt 5 SRP, og det reelle billede i november er 25 SRP, så kniber det at få regnestykket til at gå op. Samtidig opstår der måske et antal vikartimer og mange møder. Hvor meget kan den enkelte lærer effektivisere i løbet af året? Og hvad er forsvarligt i forhold til kvaliteten i undervisningen?

Som det fremgår andetsteds i bladet, øges antallet af henvendelser til GL's psykologordning. 200 henvendelser i 2014 lyder måske ikke af så meget, men det er kun toppen af isbjerget, vi ser i DUS-ordningen. Mange putter med problemerne, andre benytter lægen, og nogle skoler har selv tilbud til lærerne i erkendelse af, at der er problemer med et optrappet arbejdstempo. 

Men det er lige nu, at der skal gøres noget ved det! Det er i planlægningsfasen, at det kommende skoleår skal forberedes og forebygges for dårligdomme. Det er bl.a. derfor, at GL netop har udsendt pjecen "Styr på tiden", som primært henvender sig til lærerne på de skoler, der har valgt tidsregistreringsmodellen. I pjecen anbefales medlemmerne at drøfte opgavefordelingen med hinanden, fx i faggrupperne. Hvad er en rimelig og retfærdig opgavefordeling? 

I pjecen lægges op til, at lærerne bruger hinanden: Det er nødvendigt i arbejdsfællesskabet at prioritere opgaverne på skolen, så den enkelte lærer ikke står med et eneansvar. Tillidsrepræsentanten har en vigtig rolle i denne sammenhæng.

Hovedbestyrelsen anbefaler, at I på skolen får drøftet, hvordan I gerne vil have tingene til at fungere. Der skal som grundlag for de individuelle drøftelser foregå en kollektiv proces mellem ledelsen og lærerkollegiet/faggrupper, så lærerne som gruppe har indflydelse på arbejdets fordeling og tilrettelæggelse. Alle har ret til at opleve, at her på skolen foregår tingene retfærdigt, og at der er et arbejdsfællesskab, hvor man passer på hinanden.

Emner: Arbejdstid
Interessent: Tillidsrepræsentant