Planlæg tiden

 
 
Ligesom undervisningstimer er skemalagte, bør man skemalægge sin forberedelse og opgaverettelse

Nogle stressfaktorer kommer udefra - andre indefra.

Man kender situationen - har 22 sæt fysikopgaver med hjem fredag. Beslutter ikke at lave nogen aftaler fredag aften, for opgaverne skal jo rettes. Efter et glas fredagsrødvin, så orker man ikke. Lander foran en film på fjernsynet - opgaverne kan jo rettes lørdag ...

Lørdag laver man en række småting - man kan jo ikke gå igang med noget større eller en god bog, for fysikopgaverne skal jo rettes... Man laver heller ikke aftaler med andre ...

Hov, det blev heller ikke lørdag, opgaverne blev rettet, men man har jo heller ikke nogen aftaler søndag.

Søndagen går med lidt hjemlige sysler; først sent søndag kommer man i gang med opgaverne og bliver pokkers sent færdig. Kommer for sent i seng, vågner træt mandag morgen, fordi man kom for sent i seng. Dårlig start på ugen med dårlig nattesøvn mellem søndag og mandag.

Weekenden - den var dårlig; man havde jo dårlig samvittighed hele weekenden, fordi man skulle arbejde - men ikke fik det gjort.

Det, der stresser, er oftest det, man ikke når.

Planlægning

Lærere har samme gennemsnitlige arbejdstid som andre offentligt ansatte akademikere, nemlig i gennemsnit 37 timer om ugen. Men det føles ofte længere, fordi man pålægger sig selv perioder med dårlig samvittighed. Selv med OK13 er der mange steder ikke de nødvendige lærerarbejdspladser, og derfor arbejder mange gymnasielærere, som de hidtil har gjort. Måske kan tidsregistreringen skabe en øget bevidsthed om den personlige planlægning.

Det er de færreste skoler, som har skemalagt al lærerens tid, men personligt kan man have glæde af selv at skemalægge sin forberedelse og opgaverettelse. Hvis læreren i ovenstående case havde besluttet, at fysikopgaverne skulle rettes søndag mellem kl. 10 og 14, så havde både fredag og lørdag været bedre dage. Og resten af søndagen kunne nydes. Der ville være blevet tid til mange flere interessante weekend-sysler.

Det er ikke kun weekenden, men hele ugen der vil vinde af at blive planlagt.

Emner: Arbejdsmiljø; Stress
Interessent: Arbejdsmiljørepræsentant