Tag hånd om stress, og skab bedre trivsel

 
 
En attraktiv arbejdsplads er én, hvor kollegaerne er opmærksomme på hinanden og taler åbent om problemerne, hvis ikke alle trives.

​​​​​​Sammenhængen mellem arbejdsopgaverne og arbejdstiden samt balancen mellem arbejde og privatliv blev i COWI's afsluttende rapport fremhævet som et punkt, hvor der var behov for forbedringer. Dette handler i høj grad om trivsel på arbejdspladsen, og udmøntede sig i flere af projekterne til et fokus på håndtering af eventuelle stressproblemer.

Gode råd fra skoleprojekterne

  • Vær både opmærksom på dig selv og dine kolleger – er der tegn på stress?
  • Italesæt problemer i forhold til det psykiske arbejdsmiljø
  • MUS kan bruges til at sætte fokus på trivsel på arbejdspladsen

Trivsel i højsædet

Stress er en reel risiko ved arbejdet som gymnasielærer; det udtrykker fx lærerne på Viborg Tekniske Gymnasium. Derfor blev et projekt, der oprindeligt omhandlede anerkendelse, udvidet til også at lære at italesætte eventuelle stressproblemer hos den enkelte eller kollegerne. Læreren selv og kollegerne har nemlig – i samarbejde med ledelsen – et ansvar for at skabe en arbejdsplads med trivsel i højsædet.

​Tal åbent omkring stress

På både Gammel Hellerup Gymnasium og Mulernes Legatskole har sat fokus på stresshåndtering, bl.a. gennem oplæg ved Dr.med. Bo Netterstrøm. 

Det er nødvendigt med en diskussion af, hvordan en travl hverdag kan påvirke den enkelte, samt hvad man som arbejdsplads kan gøre for at håndtere og minimere stress. Første skridt er ifølge erfaringerne på Gammel Hellerup Gymnasium​, at det skal være legitimt at tale om.

​​​MUS kan være brugbart redskab 

Som beskrevet under emnet Anerkendelse, kan MUS også her være et brugbart redskab. På både Holstebro Handelsgymnasium og Slagelse Gymnasium vil man fremover  inkludere trivsel, anerkendelse og stress i samtalerne

Oversigt over projekterne

​Skole​Projekttitel​Kontaktperson​Rapport
​Egå Gymnasium​Coaching - arbejde og fritid​Morten Damsgaard-Madsen, md@egaa-gym.dk​Nej
Gammel Hellerup Gymnasium​Travlhed-stress/arbejde-fritid​Jørgen Rasmussen, JR@ghg.dk           Tlf.: 4511 5161Ja
​Mulernes Legatskole​Stresshåndtering på Mulernes Legatskole​Birgitte Veje Bredahl, birgitte.veje.bredahl@skolekom.dk Ja
​Viborg Tekniske Gymnasium​Anerkendelse og anerkendende kommunikation som indsatsområde​Bo Fredsgaard, bofr@mercantec.dkJa

Emner: Arbejdsmiljø; attraktive arbejdspladser
Interessent: