Arbejdsmiljø A-Å

Oversigtsside
 
Fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvordan du skal forholde dig ved en arbejdsskade, arbejdsmiljørepræsentantens arbejde

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Her kan du læse om fysisk og psykisk arbejdsmiljø, og hvordan du skal forholde dig, hvis du får en arbejdsskade. Endvidere kan du læse om professionel kapital.

Det meste materiale på denne side er henvendt til arbejdsmiljørepræsentanten og andre, som arbejder med arbejdsmiljøarbejdet. 

Cowi har dokumenteret, at penge til bedre arbejdsmiljø hurtigt er tjent ind!​​​

 

 

AMR nyt juni 2021https://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/ARnyt/Sider/AMR-nyt-juni-2021.aspxAMR nyt juni 2021Hør podcast om at vende tilbage efter Corona, og læs om arbejdsmiljøseminar 2022, ekstra udbud af lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse og Arbejdstilsynets indsats mod krænkende handlinger.
AR-nyhedsbrevehttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/ARnytAR-nyhedsbreveHer på siden kan du søge i nyhedsbreve sendt til arbejdsmiljørepræsentanter. Brug filtrene ude til venstre til at filtrere.
AR-uddannelsehttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/AR-uddannelse.aspxAR-uddannelseArbejdsmiljørepræsentanter skal have lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse samt opfølgningskurser.
Afdækning af fysisk APVhttps://www.gl.org/uddannelse/professionel-kapital/Sider/Afdaekning-af-fysisk-apv.aspxAfdækning af fysisk APV​Fra og med 2018 tilbyder GL, at afdækningen af professionel kapital kan suppleres med en afdækning af det fysiske arbejdsmiljø.
Anerkendelsehttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/attraktive-arbejdspladser/Sider/Anerkendelse.aspxAnerkendelseGensidig respekt, accept, værdsættelse, tolerance og humor er nøgleord i arbejdet med anerkendelse.
Anmeldelse af arbejdsskadehttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Arbejdsskade.aspxAnmeldelse af arbejdsskadeArbejdsskader skal anmeldes inden 14 dage af arbejdsgiveren. Følg op på, at det sker.
Arbejdsmiljømæssige krav til lærerarbejdspladserhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Laererarbejdspladser.aspxArbejdsmiljømæssige krav til lærerarbejdspladserHvis gymnasielærere bliver mødt med et krav fra ledelsen om øget tilstedeværelse på skolen, skal de have en arbejdsplads, der lever op til arbejdsmiljølovens krav.
Arbejdsmiljøorganisationenhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Arbejdsmiljøorganisationen---nye-regler.aspxArbejdsmiljøorganisationenArbejdsmiljøloven har til formål at styrke arbejdspladsernes indsats for et godt arbejdsmiljø.
Arbejdspladsvurderinghttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/Sider/Trivsel.aspxArbejdspladsvurderingSkolen skal gennemføre en APV mindst hvert tredje år.
Attraktive arbejdspladserhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/attraktive-arbejdspladserAttraktive arbejdspladserGymnasiale arbejdspladser skal være attraktive. Derfor afsatte GL midler til at støtte en række skoleprojekter, der på forskellig vis har fokuseret på, hvordan man kan gøre arbejdspladsen mere attraktiv.
Belastninger og håndteringsstrategier i gymnasielærerarbejdehttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/Sider/Belastninger-og-haandteringsstrategier-i-gymnasielærerarbejde.aspxBelastninger og håndteringsstrategier i gymnasielærerarbejde
Det er et kollektivt problem, når gymnasielærere rammes af stresshttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/stress/Sider/Stress-er-et-kollektivt-problem-.aspxDet er et kollektivt problem, når gymnasielærere rammes af stressUndersøgelser viser, at gymnasielærere i høj grad er belastet af høje følelsesmæssige krav i arbejdet og af belastninger som følge af stor arbejdsmængde, intensitet og modstridende eller uklare krav i arbejdet.
Eksamensplanlægninghttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Eksamensplanlægning.aspxEksamensplanlægningGL’s gode råd til eksamensplanlægningen
Fokus på psykisk arbejdsmiljøhttps://www.gl.org/nyt/Sider/Fokus-paa-psykisk-arbejdsmiljoe.aspxFokus på psykisk arbejdsmiljø
Forstå og forebyg stress - for lederehttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/stress/Sider/Forstaa-stress---for-ledere.aspxForstå og forebyg stress - for ledereGode løsninger skal som regel findes i fællesskab
Fysisk arbejdsmiljøhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Fysisk-arbejdsmiljø.aspxFysisk arbejdsmiljøHer tænkes primært på støj, lys og luft.
Fysisk og psykisk arbejdsmiljø ligestilles i lovenhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Fysisk_og_psykisk_arbejdsmiljø_ligestilles_.aspxFysisk og psykisk arbejdsmiljø ligestilles i lovenArbejdsmiljøloven omfatter nu både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.
Hvordan passer jeg på mig selv for ikke at blive stresset?https://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/stress/Sider/Hvordan-passer-jeg-paa-mig-selv-for-ikke-at-blive-stresset.aspxHvordan passer jeg på mig selv for ikke at blive stresset?​​​​​Stress er et kollektivt problem, og der skal derfor kigges på arbejdspladsen, hvis den præges af stress.
Høje følelsesmæssige krav i arbejdethttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/Sider/Hoeje-foelelsesmæssige-krav-i-arbejdet.aspxHøje følelsesmæssige krav i arbejdetFlere gymnasielærere bukker under for ubalancer mellem arbejdsvilkår og høje følelsesmæssige krav i arbejdet. Hvad skyldes det, og hvad kan man gøre for at stoppe udviklingen? Lyt til podcasten og få forklaringer og anbefalinger fra Mette Vesterager, filosof, coach og forfatter, og Ditte Rask, arbejdsmiljøekspert og konsulent i GL.
Indkvartering på tjenesterejser mv.https://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Indkvarteringtjenesterejser.aspxIndkvartering på tjenesterejser mv.GL's politik for indkvartering på tjenesterejser mv.
Indretning af arbejdspladser på skolenhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/attraktive-arbejdspladser/Sider/Arbejdspladser-på-skolen.aspxIndretning af arbejdspladser på skolenDe fysiske rammer kan have en positiv effekt på samarbejde og videndeling. Indretning skal tage højde for forskellige behov.
Indretning af arbejdspladser til lærerehttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Indretning-af-arbejdspladser-til-laerere.aspxIndretning af arbejdspladser til lærereGode fysiske rammer er afgørende, når gymnasielærere skal levere undervisning af høj kvalitet. Bliv inspireret til indretning af arbejdspladsen.
Indsats på skolenhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/stress/Sider/Indsats-på-skolen.aspxIndsats på skolenStress er ikke et individuelt problem, det er ledelsens og kollektivets ansvar at forebygge og tackle stress på arbejdspladsen.
Ingen kan overskue et helt år!https://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Ingen-kan-overskue-et-helt-aar.aspxIngen kan overskue et helt år!Kombinationen af skæv arbejdsbelastning og manglende gennemsigtighed skaber dårlige arbejdsforhold,  især for mindre erfarne lærere.
Kan vi glæde os til en bedre hverdag i næste skoleår?https://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/en-bedre-hverdag-i-næste-skoleaar.aspxKan vi glæde os til en bedre hverdag i næste skoleår?Der er næppe nogen tvivl om, at alle først og fremmest har brug for at kunne finde sig selv og hinanden i en forhåbentlig mere kontinuerlig hverdag, hvor vi får skabt og genskabt en kultur, der giver plads og rum til alle. Under alle omstændigheder er det ikke nye projekter, men den forbandede hverdag, der er så savnet lige nu.
Klagepolitikhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Klagepolitik.aspxKlagepolitikSkoler bør have en politik for behandling af elev- eller kursistklager, idet det giver tryghed og medvirker til et godt arbejdsmiljø, at der er en fast procedure, hvis en elev eller en kursist ønsker at klage.
Kommunikér målrettethttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/attraktive-arbejdspladser/Sider/Kommunikation.aspxKommunikér målrettetFlere af de støttede projekter valgt at benytte sig af ved at fokusere på at skabe en god kommunikationsstruktur og -kultur.
Kompetenceudvikling i centrum på en attraktiv arbejdspladshttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/attraktive-arbejdspladser/Sider/Kompetenceudvikling.aspxKompetenceudvikling i centrum på en attraktiv arbejdspladsTo skoler forsøgt sig med at udarbejde en fælles kompetenceplan. Andre haft fokus på udvikling af ledertalenter.
Mentalt Coronaudmattet – hvad stiller jeg op?https://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Mentalt-Coronaudmattet-hvad-stiller-jeg-op.aspxMentalt Coronaudmattet – hvad stiller jeg op?​​De fleste kender det alt for godt. Vækkeuret ringer. Vi står op og gør os klar til endnu en dag på hjemmekontoret uden fysisk kontakt til elever og kolleger. Coronatrætheden hænger i gardinerne, og den har slået sin klamme klo i os. Men hvad kan vi gøre for at overvinde den? Få råd fra GL’s arbejdsmiljøekspert Ditte Rask i podcasten ”Mentalt coronaudmattet – hvad stiller jeg op?”.
Når møder stresserhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/stress/Sider/Møder.aspxNår møder stresserI en travl hverdag kan det være relevant at overveje, hvordan vi bruger hinandens tid, fx i mødekulturen på skolen. Nogle møder er gode og konstruktive, andre ville man bare ønske, man ikke havde deltaget i. Hvad er det for møder - og kan de undgås?
Optagelse af undervisninghttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Optagelse-af-undervisning.aspxOptagelse af undervisningHvis ikke du som lærer forbyder optagelse af din undervisning – eller skolens retningslinjer gør det – må elever gerne optage undervisningen til privat brug. Eleverne må dog aldrig dele lyd- og billedoptagelser med andre, uden at du som lærer har givet dit samtykke. Det fremgår af reglerne om databeskyttelse og ophavsret.
Pas på dig selv og dine kollegerhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/stress/Sider/Pas-på-dig-selv-og-dine-kolleger.aspxPas på dig selv og dine kollegerPjece om arbejdsmiljø
Planlæg tidenhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/Sider/Planlaegtiden.aspxPlanlæg tidenLigesom undervisningstimer er skemalagte, bør man skemalægge sin forberedelse og opgaverettelse
Professionel kapitalhttps://www.gl.org/uddannelse/professionel-kapitalProfessionel kapitalGL tilbyder, at samtlige institutioner med gymnasiale uddannelser kan afdække skolens professionelle kapital. Prisen for hele institutionen er 12.500 kr. for afdækning af professionel kapital og 7.500 kr for fysisk APV.
Psykisk arbejdsmiljøhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykiskPsykisk arbejdsmiljøHer kan du læse om psykisk arbejdsmiljø
Robust arbejdsmiljø søgeshttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Robust-arbejdsmiljoe-soeges.aspxRobust arbejdsmiljø søgesGL-formanden bliver provokeret, når rektorer søger særligt 'robuste' lærere.
Rådgivning om psykisk arbejdsmiljøhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/Sider/Dusordning.aspxRådgivning om psykisk arbejdsmiljøSom medlem af GL har du mulighed for at tale med en konsulent, som har erfaring med rådgivning om psykiske arbejdsmiljøproblemer. Rådgivningen har mulighed for at tilbyde dig samtaler hos en psykolog.
Samarbejdsrelationer og social kapitalhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Social-og-professionel-kapital.aspxSamarbejdsrelationer og social kapitalEt godt samarbejde og en oplevelse af tillid og retfærdighed er hjørnestene på en god arbejdsplads.
Samarbejdsudvalget (SU)https://www.gl.org/uddannelse/institutioner/Sider/Samarbejdsudvalget.aspxSamarbejdsudvalget (SU)Et velfungerende og løsningsorienteret samarbejde på den enkelte skole er afgørende for at skabe en god arbejdsplads med fokus på kerneopgaven.
Senior- og fratrædelsesordningerhttps://www.gl.org/loenogans/senior/Sider/Seniorordninger.aspxSenior- og fratrædelsesordningerLæs om senior- og fratrædelsesordninger
Skab gode forandringerhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Skab-gode-forandringer.aspxSkab gode forandringerDer sker kontinuerligt forandringer alle steder, men for at forandringen bliver vellykket, kræver den en god kommunikation før, under og efter, involvering af og støtte til medarbejderne.
Snublefare i undervisningslokalerhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Snublefare.aspxSnublefare i undervisningslokalerUndgå ledninger i gangarealer
Stop krænkende adfærdhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/Sider/Stop-kraenkende-adfaerd.aspxStop krænkende adfærdArbejdsgiver har ansvaret for at forebygge og håndtere krænkende seksuelle handlinger på arbejdspladsen. Medarbejderne og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanterne skal inddrages i det forbyggende arbejde, så man i fællesskab får udstukket tydelige anbefalinger og retningslinjer for en god kultur og omgangstone på de gymnasiale arbejdspladser. Det understreger GL i papiret Stop krænkende adfærd, som skal hjælpe sko​lerne med at udvikle de forebyggende initiativer.
Stress - en guide til dig, der er ved at blive stressethttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/stress/Sider/Stress---en-guide-til-dig-der-er-blevet-stresset.aspxStress - en guide til dig, der er ved at blive stressetKontakt arbejdsmiljørepræsentant, TR, GL, psykolog eller din læge
Stress - et kollektivt problemhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/stress/Sider/Stress.aspxStress - et kollektivt problemForebyg stress på skolen
Tag hånd om stress, og skab bedre trivselhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/attraktive-arbejdspladser/Sider/Balance-mellem-arbejde-og-fritid.aspxTag hånd om stress, og skab bedre trivselEn attraktiv arbejdsplads er én, hvor kollegaerne er opmærksomme på hinanden og taler åbent om problemerne, hvis ikke alle trives.
Teamsamarbejdehttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/Sider/Teamsamarbejde.aspxTeamsamarbejdePublikationer om teamsamarbejde i de gymnasiale uddannelser.
Tips til at få en bedre søvnhttps://www.gl.org/loenogans/arbejdsmiljoe/psykisk/stress/Sider/Tips-til-at-faa-en-bedre-soevn.aspxTips til at få en bedre søvn​​Stress er koblet tæt sammen med søvnbesvær, som vi desværre ved, at mange gymnasielærere plages af.

Emner: Arbejdsmiljø
Interessent: Arbejdsmiljørepræsentant

​​