Styring af udbud kapacitet og elevfordeling

 
 

​​​​Udfordringer

De senere års styring af de gymnasiale uddannelser har været præget af en kamp mellem regulering via frie markedskræfter og behovet for politisk involvering for at understøtte prioriterede uddannelsespolitiske mål.

Navnlig to uddannelsespolitiske mål er vigtige for GL at cementere:

  1. Alle unge skal have mulighed for at tage en ungdomsuddannelse via et geografisk nært, stærkt og fintmasket uddannelsesudbud.
  2. Den enkelte skoles elevsammensætning skal være mere balanceret og i højere grad afspejle det omkringliggende samfund.

De to modsatrettede reguleringsmekanismer har ikke i tilstrækkelig grad formået at koordinere udbud, kapacitet og elevfordeling i de gymnasiale uddannelser. Tværtimod ses en bekymrende konsekvens hos især de små udkantsgymnasier og gymnasier med en stor andel af indvandrere og efterkommere. GL har støttet den nye fordelingsmodel fra 2021/2022 langt hen ad vejen – men den manglende implementering af elementer, der skulle begrænse polariseringen, manglende politisk vilje til at begrænse skift mellem skoler samt de fortsatte udfordringer for de små gymnasier i provinsen kræver ny politisk handling.

​​En ny politik er under udarbejdelse​
En ny politik for GL mener ift. elevfordeling og kapacitetsstyring er under udarbejdelse. Det er vigtigt, at en model sigter mod de to uddannelsespolitiske mål – sikring af finmasket udbud og en balanceret elevsammensætning. Vi har tidligere støttet op om både en distriktsmodel og en klyngemodel.
Emner:  
Interessent: