Pensionistarrangementer

Arrangement
 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​GL har et udvalg for pensionister, som bl.a. arrangerer en række medlemsarrangementer og studiekredse.

​Efter at GL's pensionistudvalg har været lagt ned i mere end et år, er vi meget glade for at kunne udbyde en bred vifte af nye arrangementer til efteråret 2021.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Arrangementer for​ efteråret 2021
OBS - nyt ekstra arrangement

'OCEANISTA – Havet & moden' - Museet for Søfart i Helsingør 
Onsdag den 27. oktober kl. 11.00 - ledige pladser

Vi mødes ved Museet for Søfart, Ny Kronborgvej kl. 11.00.

Kl. 11.15 mødes vi med en guide fra museet, som vil gives os en rundvisning i museets særudstilling OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år.

Om den spændende udstilling skrev Politikken: Vi trænger til skumsprøjt i håret, vi længes mod den blå horisont og den store åbne himmel, og indtil vi igen får lov til at rejse for alvor, er en tur i »Oceanistas« både nørdede og sensuelle verden i høj grad anbefalelsesværdig." 

Efter rundvisningen er der frokost ca. kl. 12.30 i museets restaurant. Drikkevarer er for egen regning.

Efter frokosten er der fri entre til at gå rundt på museet på egen hånd.
Her kan man blandt andet ​​​gå rundt i den smukke bygning, som den verdensberømte tegnestue BIG – Bjarke Ingels Group har skabt sammen med M/S Museet for Søfart. Museet er et stykke ikonisk arkitektur, og her bevæger du dig gennem søfartshistorien på let skrånende gulve i skiftende højder omkring og hen over den gamle tørdok.

Der er 3 timers parkering langs med Ny Kronborgvej ved Værftshallerne. Bag Værftshallerne ud mod busholdepladserne, er der 24 timers parkering. Der er flere handicapparkeringspladser på begge parkeringsområder. Man kan desuden parkere ved Nordhavnen, nede ved havnen, ved Grønnehave station/langs jernbanen eller ved den store parkeringsplads skråt over for Danserindebrønden. Derudover kan man også parkere på Kronborgs store grusbetalingsparkeringsplads.

Hvis man kommer med toget er der fem minutters gang fra stationen i Helsingør til museet.

 Pris for ledsager: 230 kr.

​ 

​Bisonokser og installationskunst (Galschiøt)  
Tirsdag den 21. september 2021 kl. 10.00 – ca. kl. 16.45 - ikke flere ledige pladser

Fra Odense kører vi mod vest ad den gamle Rugaard Landevej (nu Rugårdsvej). Vejen er en del af den ældste hovedvej over Fyn og er angivet på et kort fra 1500-tallet. Vejen går nord for den nuværende motorvej over Fyn gennem skoven ved Langesø.

Vi kører til Ditlevsdal Bisonfarm tæt ved Morud. Her ligger Europas største bisonfarm med knap 400 amerikanske bisonokser. Den blev etableret i 1993, og der har siden været en stor udvikling på stedet, så man nu har guidede ture, gårdbutik, restaurant, overnatningsmuligheder og forskellige aktivitetstilbud. Vi får en tur rundt på farmen med guide i overdækket prærievogn. Varighed ca. 1 time.

Efter besøget på bisonfarmen kører bussen os til Mørkenborg Kro, som ligger ved Rugårdsvej nogle få km længere mod vest. Kroens historie går tilbage til 1771, hvor den blev opført som kgl. privilegeret kro. En ildebrand i 1921 lagde kroen i aske, men den blev genopbygget i samme stil som et traktørsted i alperne. Vi spiser frokost på kroen. Drikkevarer for egen regning.

Efter frokost kører vi til Næsby, hvor vi besøger kunstneren Jens Galschiøt, som er kendt langt ud over Danmarks grænser.  Han blev født i 1954, uddannet som smed på Odense Stålskibsværft; sidenhen selvlært sølvsmed og skulptør med eget værksted fra 1985.  Man kan sige, han er en meget sammensat kunstner, som især har lavet forskellige former for installationskunst med det formål at belyse verdens uretfærdigheder.  Han har skabt provokerende værker, som ikke er underlagt nogen normer, og som ofte er præget af ægte indignation over tingenes tilstand og aktuelle udviklingstendenser. Hans værker er præget af stærke holdninger, følelser og energi samt vilje til at iagttage og påvirke samtiden, også med både ironi og humor.  Han viser rundt i atelier, værksted og støberi og præsenterer sit galleri. Besøget varer ca. 2 timer.

Herfra kører bussen os til Odense Banegård med ankomst ca. kl. 16.45
Pris for ledsager: 275 kr.

 

Besøg på GAIA Museum Outsider Art og hos kunstsamler Rita Houmann 
Onsdag den 29. september 2021 kl. 10.00 – ca. kl. 16.00 - her er ledige pladser
Vi mødes foran Randers Station kl. 10.00, hvorfra vi spadserer hen til GAIA Museum Outsider ART (1,8 km).

Du bedes ved tilmeldingen angive, om du kører selv eller ønsker fællestransport. Dette kan skrives i feltet 'bemærkninger'.
Parkeringsmulighederne ved Gaia er meget begrænsede. 

GAIA Museum Outsider Art
GAIA Museum Outsider Art er et særligt museum med fokus på outsiderkunsten. I ord og billeder viser museet kunst skabt af mennesker der befinder sig på kanten af en social normalitet og ofte uden for den etablerede kunstverden.

​Herudover er GAIA Museum en kulturvirksomhed og en arbejdsplads for mennesker med særlige behov.
Outsiderkunsten er et produkt af et autentisk skabelsesinstinkt. Den er fri for bevidst kunstfærdighed og har intet at gøre med akademiske standarder, men alt at gøre med lidenskab og lunefulde påfund.

Efter besøget på GAIA kører vi med bus til kunstsamler/lektor emerita/ Rita Houmann. Skovboulevarden 14, Fladbro Skov, 8870 Langå̊, tlf.: 23744731 hvor der spises frokost (to stykker smørrebrød- vin og kaffe/te og kage). Rita Houmann har masser af P-plads.

Efter frokosten fortæller Rita om sin samling og laver nedslag i udvalgte værker. Hvad er det, som en kunstsamler kikker efter, når der købes nye værker til samlingen, der pt. består af 410 værker? Samlingen strækker sig tidsmæssigt fra 1960'erne til i dag og indeholder bl.a. 42 værker af Sven Dalsgaard. Rita Houmann har besøg af kunstneren Maria Engholm, der vil holde en kort Artist talk og vise nogle af sine værker. Efter de to indlæg er der mulighed for at strække benene og gå på opdagelse i Ritas kunstsamling og/eller gå en tur i skoven, hvis vejret tillader det. Herefter serveres kaffe/te + kage.

Besøget afsluttes kl. 15.30, hvor vi kører med bussen tilbage til Randers Station. Forventet ankomst 16.00.

En lille forsmag på Rita Houmanns samling kan man få på: https://www.youtube.com/watch?v=FZZFEyRkQqU

Pris for ledsager: 150 kr.

 

Jernbanebyen i København ─ ​Lokomotivværkstedet, Den gule by og øko-streetfood »Banegaarden« 
Mandag den 4. oktober kl. 10.00 – ca. kl. 13.30 - turen ​gentages tirsdag den 5. oktober kl. 10.00 - ca. 13.30  - ikke flere ledige pladser​

Vi mødes ved Trafiktårn Øst set fra Kalvebod Brygge mod Vesterbro. Carsten Niebuhrs Gade 49, Kbh. V

Du har sikkert hørt om, at der ligger en lille gul by skjult et sted ude på DSB's gamle godsbaneterræn på Vesterbro, men har du nogensinde besøgt stedet? Og vidste du, at det samlede baneterræn er på mere end 500.000 kvm og nu skal omskabes til en ny københavnsk bydel, »Jernbanebyen«?

DSB-arkitekten Heinrich Wenck tegnede for mere end 100 år siden et utal af bygninger til området, og i løbet af det 20. årh. voksede værksteder, remiser og akutberedskab til en af byens største arbejdspladser. Efter Øresundsbroen blev næsten al aktivitet i området afviklet, og nu er den planlagte »Jernbanebyen« udråbt til det nye bindeled mellem Vesterbro, Sydhavn og indre by.

Allerede nu er 184 studieboliger i træ blevet opstillet af CPH Village, og lige ved siden af ligger øko-street food området »Banegaarden« med aktører som bl.a. Aarstiderne.

Jo, godsbaneterrænet ulmer allerede af aktivitet. Kom med Frederik Lindskov som guide og se byen i byen blive til.

Turen varer ca. 2 timer.

Efter turen er der frokost i en af området mange caféer. Drikkevarer for egen regning.

Pris for ledsager: 175 kr.

 

Byvandring i Kolding og Det nye Koldinghus 
Torsdag den 7. oktober kl. 10.00 - ca. kl. 15.00 - ikke flere ledige pladser
Vi mødes på Kolding Station. Hvorfra vi går med vores guide Poul Erik Rosenberg på en rundtur i Kolding, hvor vi hører om, og ser på spor fra svenskekrigene, de Slesvigske krige til Kolding under den 2. verdenskrig. Vi slutter byvandringen ved Staldgården, Gestapo's hovedkvarter i Kolding under besættelsen. 

Frokosten indtager vi i Madkælderen, som er indrettet i det gamle køkken på Koldinghus. Drikkevarer for egen regning.

Efter frokost får vi en guidet rundvisning på udstillingen Christian den 5 – Konge, kriger og salvet af Gud på Koldinghus.

Christian 5. blev konge som 24-årig og var hverken boglig stærk eller politisk snu som sin far, Frederik 3.  Men han var flittig, samvittighedsfuld og modig. Desuden var han interesseret i jagt og ridning og besad i modsætning til sin far en folkelighed, der gjorde ham særdeles vellidt blandt sine undersåtter.

I udstillingen "Christian 5. – konge, kriger og salvet af Gud" tegnes et portræt af en anderledes konge, hvis styrke først og fremmest lå i det fysiske. Som noget nyt for en konge brugte han sin fysik og sine evner som rytter, jæger og soldat til at løfte opgaven som rigets leder.

Efter omvisningen er der mulighed for at se udstillingen Dronningens broderier.

I udstillingen vises cirka 100 af Dronningens private broderier for første gang i en udstilling på Kongernes Samling Koldinghus i slottets smukke hvide bibliotekssal.

Pris for ledsager: 300 kr.

 

GALLERIVANDRINGER i KØBENHAVN ​I SAMTIDSKUNST 

Der vil i efteråret 2021 blive arrangeret 2 forskellige gallerivandringer.

​Gallerivandring nr. 1 holdes henholdsvis onsdag den 27. eller torsdag den 28. oktober kl. 11.00 - få ledige pladser
Gallerivandring nr. 2 holdes henholdsvis torsdag den 25. eller fredag den 26. november kl 11.00​ - få ledige pladser

Meningen er at få deltagerne på henholdsvis vandring nr. 1 og 2 delt i 2 grupper. Man bedes følgelig meddele, om man kan BEGGE dage i henholdsvis oktober og november, og hvis ikke, så meddele, hvilken af de mulige dage man vil kunne deltage. Dette kan skrives i feltet 'bemærkninger'.

Da der er tale om gallerier – og ikke museer – kan vi først kort tid før den planlagte dato få oplysning om, hvilke gallerier der kan komme på tale.

Lisbeth Bonde, cand.mag., kunsthistoriker, kunstkritiker (MA, art critic) vil være vores guide og stå for det faglige indhold.

​Kl.  11.00 – 13.00      vandring til de forskellige gallerier
Kl.  13.00 – ca.14.15 fælles frokost
Kl.  14.15 – ca.16.15 genoptagelse af gallerivandringen

I vil i god tid før gallerivandringerne få oplyst mødested samt navn og adresser på de gallerier vi skal besøge.

Pris for ledsager: 250 kr.

 

Foredragsrække med oplæg og efterfølgende debat ved Carl Kähler ​

Alle 3 foredrag holdes i GL, Vesterbrogade 16, i mødesalen 1. sal - Ledige pladser
​Der serveres kaffe/te og kage i pausen.


 1. Retsfølelsen 
Torsdag den 11. november 2021 kl. 14.00 – ca. 16.30

Retsfølelsen er en følelse, der kommer til udtryk i en vurdering, der er sammensat af vores moralske viden, faglige normer og de overvejelser, vi gør os i de konkrete tilfælde, hvor vi skal foretage en bedømmelse og træffe en afgørelse. Retsfølelsen er en holdning, der har et motivationelt, emotionelt og kognitivt aspekt. Vi vil og har en forpligtigelse til at vurdere så retfærdigt som muligt (det motivationelle aspekt); vi reagerer følelsesmæssigt, når vores retsbevidsthed krænkes (det emotionelle aspekt), og vi må naturligvis have et kendskab til og en viden om det, vi skal vurdere, hvis vurderingen skal være saglig (det kognitive aspekt). Vi vil sikkert hævde, at vi kan foretage en såkaldt objektiv vurdering ved mange ukomplicerede bedømmelser, men ved de mere komplicerede vurderinger er det vanskeligt at se bort fra, at der indgår en fortolkning i bedømmelsen af en præstation eller en sag.

Jeg mener, at vi som gymnasielærere, der i hele vores karriere har vurderet såvel elevernes daglige arbejde som deres eksamenspræstationer, har særlige forudsætninger for at forstå, hvad retsfølelse er.

Med udgangspunkt i Jesper Rybergs bøger om Retsfølelsen (2006) og Domstolens blinde øje (2016) og Peter Høilunds bog om Den forbudte retsfølelse (1992) vil jeg give et oplæg til en diskussion af retsfølelsen, som jeg håber kan blive både engagerende og berigende.

Pris for ledsager: 50 kr.

 

2. Etisk resiliens
Torsdag den 25. november 2021 kl. 14.00 – ca. 16.30

Etisk resiliens er en værdibaseret viljestyrke til at overvinde modstand af den type, som de fleste mennesker kommer ud for. Den etiske resiliens drejer sig om de situationer, hvor vi har en indflydelse på det, der sker, også når vi undlader at gøre noget. Den etiske resiliens er en forudsætning for, at vi kan nå de mål og ændre på de punkter, der strider imod vores ideelle formål. Det udelukker ikke, at der er flere måder at overvinde modstanden på. Den etiske resiliens viser sig bl.a. i den vedholdenhed, hvormed en person gennemfører væsentlige mønsterbrud i sit liv. Den er en logisk følge af et latent ønske om at frigøre sig fra belastende vilkår og at klare gennemførelsen af det så godt som muligt.

Kernen i den etiske resiliens er en modenhed og en sensibilitet i forholdet til andre mennesker, der er en følge af, at gældende regel- og værdisæt er blevet en del af selvet. Den er et brud med en handlemåde, der ikke respekterer disse normer og en logisk følge af despekten for dem.

I foredraget vil jeg give et oplæg til en diskussion af den etiske resiliens, der kan åbne for en belysning af den fra så mange synspunkter som muligt.

Pris for ledsager: 50 kr.

 

3. Det udfordrede demokrati
Torsdag den 13. januar 2022 kl. 14.00 – ca. 16.30

Vi har været vant til, at den vestlige verdens demokratier har været førende i verden, men vi oplever i disse år, at det demokrati, som vi har taget for givet, er udfordret af verden omkring os. 

Vi kan skelne mellem (1) det demokrati, vi ser her-og-nu, (2) den generelle opfattelse, vi har af demokratiet, og (3) den praktiske opfattelse af det, vi får, når vi begynder at arbejde inden for demokratiske organisationer og begynder selv at beskrive det eller ser andres beskrivelser af det.  Det er ikke altid, at der er overensstemmelse mellem disse tre aspekter af demokratiet. Det må give anledning til, at vi tænker nærmere over, hvad vi egentlig forstår ved og vil med demokratiske værdier som frihed og lighed, og hvad vi forstår ved det velfærdsdemokrati, som vi ønsker at bevare til gavn og glæde for så mange som muligt.

Historisk set er demokrati et krav om frihed fra en destruktiv og handlingslammende ulighed og et krav om medindflydelse på de beslutninger, der vedrører et fællesskabs livsbetingelser, og hvor ligheden ifølge Grundlovens § 83 består i, at »enhver i lovgivningen til adel, titel og rang knyttet forret er afskaffet.« Det er et urealisabelt ideal, som man enten kan arbejde på at tilnærme sig i det daglige og gennem de muligheder, som lovgivningen giver, eller lade hånt om.

I Danmark er den socialliberale velfærdsstats målsætning blevet realiseringen af Aristoteles' formulering af formålet med staten. Aristoteles skriver i Statslære (1946), at »en stat er til for, at mennesker skal leve lykkeligt og ikke blot, for at de skal leve« (1946:125). Det gentages i det utilitaristiske princip om den størst mulige lykke for det størst mulige antal mennesker.

Mogens Herman Hansen skriver i Demokrati som styreform og som livsform (2010), at demokrati kun kan »trives i et folk af demokrater, og er man demokrat af type, vil man have en tilbøjelighed til at handle demokratisk i alle livets forhold og ikke kun i den politiske sfære.« (2010:23) Dvs., at demokratiet må dyrkes som en livsform, hvis det skal lykkes som statsform.

I foredraget vil jeg præsentere nogle få opfattelser af demokratiet som oplæg til en samtale om vores erfaringer med at arbejde inden for en demokratisk organisation som gymnasieskolen.

Pris for ledsager: 50 kr.

 

Tilmelding og pris

Alle arrangementerne er gratis for GL's medlemmer. Ledsagere kan deltage mod deltagerbetaling. Pris kan ses efter beskrivelse af hvert arrangement.
Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere.


​O​BS:
Du er først sikret en plads, når du har modt​aget en bekræftelse fra GL's sekretariat. 

Når du tilmelder dig et arrangement, giver du samtidig dit samtykke til, at GL må sende en deltagerliste med dit navn og din eventuelle ledsagers navn til deltagerne i arrangementet, samt at pensionistudvalgets medlemmer og GL's sekretariat må kontakte dig om arrangementet . Hvis du ikke ønsker at stå på deltagerlisten, bedes du henvende dig til Hanne Bengtsson via mail: htb@gl.org

Arrangement 1. prioritet


Arrangement 2. prioritet


Arrangement 3. prioritet


Arrangement 4. prioritet


Navn


E-mail


Adresse


Postnummer


By


Telefon


Evt. ledsager (navn)


Bemærkninger


Emner:  
Interessent: Pensionist