GL har et
udvalg for pensionister, som bl.a. arrangerer en række medlemsarrangementer og studiekredse.
Nye arrangementer i foråret 2023
Venedig-udstilling på Museet for Søfart i Helsingør ↑ - ikke flere pladser
Onsdag den 8. februar 2023 kl. 11.00
Museet for Søfarts nye særudstilling fortæller historien om byen ved havet, der gennem århundreder lod en helt speciel maritim stormagt blomstre frem. Allerede på Marco Polos tid omkring år 1300 var byen hjemsted for 36.000 søfolk og over 3000 skibe. Fartøjerne ankom med silke og krydderier fra Østen, der blev spredt fra Venedig udover hele Europa og gjorde den venetianske republik stenrig.
I dag skaffer enorme krydstogtskibe store indtægter til byen, men samtidig belaster de byen. Sammen med klimaforandringer og stigende vandstand, truer masseturismen Venedigs status som unik verdenskulturarv.
Udstillingen indeholder også fortællinger om, hvordan Danmark gennem historien har haft kontakt med den maritime kolos i Adriaterhavet, bl.a. valfartede kunstnere til den sagnomspundne by, der for længst er kommet på de fleste danskeres "bucket list" som et sted, man bare er nødt til at se, før man dør.
På Museets hjemmeside kan man downloade en
16 siders pamflet i tilknytning til særudstillingen om Venedig.
Museumsbygningen M/S Museet for Søfart er underjordisk arkitektur i verdensklasse. Den verdensberømte tegnestue BIG – Bjarke Ingels Group har med M/S Museet for Søfart skabt et stykke ikonisk arkitektur. Her bevæger du dig gennem søfartshistorien på let skrånende gulve i skiftende højder omkring og hen over den gamle tørdok.
Efter museumsbesøget slutter vi af på traditionel frokostrestaurant i Strandgade i det centrale Helsingør (ca. 700 m fra Søfartsmuseet), hvor der serveres let frokost kl. 13.30.
Gratis for GL-medlemmer. Ledsager skal betale 300 kr.
Drikkevarer til frokost er for egen regning for alle.
HOLMEGAARD VÆRK - Nordens nye museum for glas, keramik og design ↑
ikke flere pladser
Onsdag den 8. marts 2023 kl. 9.30 - ca. kl. 17.00
Der vil være busafgang med Lyngby Turistfart fra Hovedbanegården kl. 9.30. Busturen tager ca. 1½ time. Derefter får vi en guidet rundtur og spiser frokost.
På Holmegaard Værk formidles designhistorie, traditioner og kunsthåndværk i fusionen mellem fortid og fremtid. Det gør vi gennem levende glaspustershows og fængende fortællinger.
Oplev blandt andet værker af Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby, Knud Odde, og Robert Jacobsen. Få fortællingerne om ikoniske designere som Per Lütken, Jacob E. Bang og Torben Jørgensen. Iagttag de arbejdende
glaskunstnere eller design dine egne værker i glas og keramik. Mærk, hvordan materialerne foran dig forvandles til unikke værker – lige til at tage med hjem. I 2023 kan du opleve porcelæn i verdensklasse, når Holmegaard Værk præsenterer den internationalt anerkendte keramiker, Louise Hindsgavl, i udstillingen 'De udvalgte'. I udstillingen vil du opleve et udvalg af Hindsgavls fantastiske figurer samt en række nye unikke værker inspireret af indlånte genstande fra seks Sydsjællandske herregårde.
Forbered jer på en oplevelsesrig dag med glaskunst, keramik, kulturhistorie og natur i højsædet – alt sammen krydret med gastronomi på højeste niveau. Velkommen til Holmegaard Værk. Gør dig klar til at opleve levende glaspustere, glaskunst i verdensklasse, 42.000 stykker Holmegaard-glas, 6.000 stykker Kähler-keramik og internationale særudstillinger i topklasse.
Museet er beliggende i de smukke naturskønne omgivelser på Sydsjælland - blot et glaskast fra Næstved, og blev i 2022 kåret til årets museum i Europa ved 'European Museum Award' - museernes svar på Oscaruddelingen.
Bussen kører os tilbage til Københavns Hovedbanegård.
Gratis for GL-medlemmer. Ledsager skal betale 400 kr.
Drikkevarer til frokost er for egen regning for alle.
Christiansborgs repræsentationslokaler og de kongelige gobeliner ↑
ikke flere pladser
Torsdag den 23. marts 2023 kl. 10.30 eller fredag den 24. marts 2023 kl. 10.30
Vi mødes i Dronningeporten Indre Slotsgård 1, København K.
Her møder vi kunsthistoriker Oskar Kristensen (Fredensborg turen) som vil vise os gobelinerne og de kongelige repræsentantionslokaler.
Da dronning Margrethe i 1990 fyldte 50 år modtog hun en storslået gobelingave fra dansk erhvervsliv. Gobelinerne blev udført af Bjørn Nørgaard, men er fremstillet på to gobelinvæverier i Frankrig i en periode på næsten 10 år. Gobelinerne kunne således først ophænges i riddersalen på Christiansborg til dronningens 60-års fødselsdag i 2000. Den røde tråd gennem de 17 gobeliner er danmarkshistorien, som fortælles fra vikingetid til nutid - altså ca. 1000 år. Udover Danmarkshistorien fortæller gobelinerne også kunstens historie og udvikling. I gennemgangen af de farverige gobeliner vil vi ikke gå kronologisk til værks, til gengæld vil vi følge det særlige spejlingssystem som Bjørn Nørgaard udtænkte i forbindelse med udførelsen af gobelinerne.
Udover riddersalen med gobelinerne skal vi også gå gennem de øvrige lokaler; Bl.a. tronsalen hvor dronningen blev udråbt som regent for mere end 50 år siden, Fredensborgsalene med Laurits Tuxens store familiebillede af kongefamilien med Europas svigerfar i midten, Taffelsalen med det helt særlige genbrugsbord, håndbiblioteket med Johannes Larsens smukke loftsmaleri og meget mere.
Turen slutter med frokost i en af områdets caféer.
Gratis for GL-medlemmer. Ledsager skal betale 300 kr.
Drikkevarer til frokost er for egen regning for alle.
"LIVETS GANG I LIDENLUND - Lemvig" ↑
ikke flere pladser
Onsdag den 12. april 2023 kl. 09.40-16.00
Vi kører direkte fra banegården i Holstebro kl 09.40 (togankomst 09:.2) over "oldtidsruten" på vej til det bygningsmæssigt prisbelønnede nye Klimatorium, skønt beliggende ved havnefronten i Lemvig. Klimatoriet er Danmarks eneste forum for klimatilpasning og –forebyggelse. Placeringen er velvalgt, fordi Lemvig igennem de seneste åringer har været plaget af hyppige oversvømmelser fra Limfjorden. Klimatoriets virke tager afsæt i FN´s Verdensmål.
Herefter går vi til frokost på det legendariske "Hotel Lidenlund", der ligger centralt i den gamle bykerne. Under frokosten diverteres vi af Søren Christensen, der fremfører sange af Thøger Larsen, hvis vel nok mest kendte sang er "Blæsten går frisk over Limfjordens vande". Hotellet har også været omdrejningspunktet for tegneren Henning Gantriis´ tegneserie, der igennem 36 år i Politiken hudflettede dansk småborgerlighed og provinsbymentalitet med fødebyen Lemvig, som forbillede.
Herefter fortsætter vandringen gennem den gamle bykerne til en rundvisning på Lemvig Museum med punktnedslag ved maleren Niels Bjerre, digteren Thøger Larsen og tegneren Henning Gantriis.
Turen rundes af med en omvisning på Museet for Religiøs Kunst - landets eneste af slagsen. Bodil Kaalunds Samlinger var den oprindelige kerne, der lå til grund for museets stiftelse. Vi får en rundvisning i den aktuelle særudstilling med billedkunstneren Cathrine Raben Davidsen – den første modtager af den i 2022 nyindstiftede Beckett-pris. Der vil være kort tid til egen rundgang i den øvrige del af museet, der ligger imponerende smukt – kun et stenkast fra fjorden.
Bussen afgår fra museet kl. 15:10 og vi ankommer på Banegården i Holstebro ca. kl. 16. Tog afgår fra banegården sydpå kl. 16:18 med forbindelse til resten af det kontinentale hovedland og tilhørende øer.
Gratis for GL-medlemmer. Ledsager skal betale 350 kr.
Drikkevarer til frokost er for egen regning for alle.
Kalundborg og Røsnæs ↑
ikke flere pladser
Tirsdag, 16. maj 2023 kl. 8.30 - ca. 17.30
Vi kører fra Odense Banegård (busholdepladsen 100 m øst for Danmarks Jernbanemuseum) kl. 8.30.
Turen går til Kalundborg, den gamle købstad inderst i Kalundborg Fjord. Byen var tidligere et trafikknudepunkt i Danmark som endestation for Nordvestbanen og med flere færgeforbindelser til Jylland. I dag findes kun Samsøfærgens forbindelse til Ballen på Samsø.
Som byens grundlægger regnes Esbern Snare, som i 1167 anlagde en borg på stedet. Esbern Snare var sammen med sin lillebror bisp Absalon og kong Valdemar frontfigurerne i de danske korstog i Østersøen i 1100-tallet, og byen blev et vigtigt udgangspunkt for disse aktiviteter. Særligt den ældste del af byen, kaldet højbyen, er rig på middelalderarkitektur, og vi indleder besøget i byen med en byvandring gennem området; herunder besøges naturligvis byens største og mest berømte vartegn, den femtårnede Vor Frue Kirke, som blev opført i 1200-tallet. Den er enestående i verden. Dens grundplan er et græsk kors, hvor hver af de 4 korsarme afsluttes af et tårn, mens det 5. tårn er rejst over kirkens midtpunkt. Man forestillede sig i middelalderen “Det himmelske Jerusalem" som en befæstet by med 5 tårne.
Efter omvisningen i Kalundborg kører vi til det solrige Røsnæs for at besøge Dyrehøj Vingård, som er Danmarks største med mere end 30.000 vinplanter. Vingården blev etableret i 2008 i et område, hvor de kalkholdige skrænter og det kølige klima giver et fantastisk grundlag for at dyrke druer. Helt generelt er klimaet på Røsnæs noget af det tørreste og mest solrige i Danmark; der er ca. 100 solskinstimer mere end landsgennemsnittet på 1730 timer pr. år.
Vi spiser frokost på vingården og får en rundvisning, hvorefter der er kaffepause. Til sidst kan man besøge vingårdens butik.
Bussen kører tilbage til Odense med ankomst til banegården ca. kl. 17.30.
Gratis for GL-medlemmer. Ledsager skal betale 350 kr.
Drikkevarer til frokost er for egen regning for alle.
Stevns Klint Experience ↑
ikke flere pladser
Tirsdag den 23. maj 2023 kl. 10.00
Der bliver busafgang fra København kl. 10.00.
Stevns Klint Experience er et besøgscenter for Stevns Klint. Stevns Klint er UNESCO Verdensarv, fordi den rummer historien om den store masseuddøen for 66 millioner år siden, hvor halvdelen af Jordens dyrearter uddøde – herunder dinosaurerne. Den fortælling kan du opleve i Stevns Klint Experience – blandt smukke fossiler, digitale spil, dinosaurskelet, meteoritter og en kæmpemæssig kalkblok hugget ud af Stevns Klint, hvor det er muligt at komme helt tæt på det unikke fiskeler, som er et lag der rummer spor efter den asteroide, som ramte jorden for 66 millioner pr siden. Stevns Klint Experience er placeret i et nedlagt kalkbrud, Boesdal, som i dag er naturfredet, og meget naturskønt.
Efter rundvisningen som varer ca. 1 time vil der være smørrebrød til frokost.
Efter frokost kører vi til Rødvig Havn, hvor vi skal se den nyrenoverede flinteovn.
Vi slutter af med kaffe og kage på Klinten, med formidabel udsigt over bugten inden vi kører tilbage til København med ankomst ca. kl. 15.00.
Gratis for GL-medlemmer. Ledsager skal betale 250 kr.
Drikkevarer til frokost er for egen regning for alle.
10 arkitekturperler til søs ↑
ikke flere pladser
Tirsdag den 13. juni 2023 kl. 10.00 - ca. 14.30.
Vi mødes på Ophelia Plads ved Skuespilhuset. Vi stævner ud med en af kanalrundfartens både (Netto-bådene med afgang fra Kvæsthusbroen).
Der vil være siddepladser indendørs i båden. Der er dog ikke toiletter på båden.
Oplev det nye København som havnerundfart.
På turen får vi en ren saltvandsindsprøjtning af københavnsk stjernearkitektur, når vores guide Frederik Lindskov for fuld skrue fortæller om forvandlingen af den nye inderhavn igennem de sidste 20 år. Vi tager hele turen fra Nordhavn til Sydhavn og hører om de ti mest markante byggerier: FN Byen, Portland Towers, Urban Riggers, Inderhavnsbroen, Skuespilhuset, BLOX, Bølgen, Allerhuset, Gemini Residence og Metropolis.
Efter turen nyder vi en veloplagt vegetar frokost på den flydende restaurant Vandvid, Ben Websters Vej 3 i Sydhavnen, hvor vi i ro og mag fordøjer dagens mange indtryk.
Gratis for GL-medlemmer. Ledsager skal betale 250 kr.
Drikkevarer til frokost er for egen regning for alle.
Studiekreds i Aarhus om Tjekkiet og Slovakiet ↑ - få pladser
Der afholdes en studiekreds om Tjekkiet og Slovakiet. Studiekredsledere er Peter Bugge, lektor i tjekkisk og europastudier ved Aarhus Universitet, og Klaus Bjerre, pens. historielærer.
Indholdet vil være landenes historie fra det 19. århundrede til i dag. Vi vil også se på aktuel historiebrug og erindringspolitik. Kurset vil lægge en del vægt på Slovakiet, da landet er mindre kendt end Tjekkiet og ofte kun behandles perifert i fremstillinger af Tjekkoslovakiets historie fra 1918 til opløsningen af staten i 1993.
Vi håber at få besøg af Slovakiets ambassadør.
Studiekredsdagene vil være 21/2, 7/3, 21/3 og 18/4. Hver gang kl. 15-17.30
Sted: Universitetets lokaler i Nobelparken, Jens Chr. Skous Vej. Første gang bygning 1467, lokale 515, de følgende gange bygning 1453, lokale 116.
Studiekredsen er gratis for GL-medlemmer, ledsagere skal betale 415 kr.
Deltagerne kan evt. arrangere en rejse i studiekredsen, som bl.a. vil gå til hovedstaden Bratislava og til det østligste Slovakiet, omkring byen Košice, som er på størrelse med Aarhus.
Tjekkiet og Slovakiet fra det 19. århundrede til i dag
Første møde – 21. februar: Nationale vækkelser og politisk mobilisering i Habsburgriget
Vi fokuserer på de betingelser, den tjekkiske og den slovakiske nationalbevægelse havde for national mobilisering og politisk deltagelse i Habsburgriget fra 1780 til 1918. Der vil være særligt fokus på de vidtrækkende konsekvenser af rigets omdannelse til dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn i 1867, og på 1. Verdenskrigs afgørende betydning for ideen om og virkeliggørelsen af en fælles stat for tjekker og slovakker.
Jens Chr. Skous Vej, bygning 1467, lokale 515
Andet møde – 7. marts: Tjekkoslovakiet i mellemkrigstiden og under 2. Verdenskrig
Vi vil undersøge, hvordan Tjekkoslovakiet blev defineret som nationalstat, og hvilke politiske, kulturelle og sociale konsekvenser den officielle forestilling om ét tjekkoslovakisk folk med to grene fik for statens udvikling. Vi vil analysere de faktorer, som førte til dens sammenbrud 1938-39, og på, hvordan de to nu adskilte dele af landet oplevede 2. Verdenskrig, og på hvad krigens forløb betød for betingelserne for Tjekkoslovakiets genopretning i 1945.
Jens Chr. Skous Vej, bygning 1453, lokale 116
Tredje møde – 21. marts: Tjekkoslovakiet under kommunistisk styre 1945-1989
Tjekkoslovakiet genopstod 1945 som en langt mere homogen nationalstat end før krigen, og nu med en formel anerkendelse af tjekker og slovakker som to ligeberettigede nationer. Vi vil se på, hvilken rolle nationale forhold spillede i den fulde kommunistiske magtovertagelse i 1948 og i de 41 år, kommunisterne havde magtmonopol i landet. Vi vil dertil undersøge, hvad det kommunistiske styre betød for den økonomiske, kulturelle og sociale udvikling i de to dele af landet frem til 'fløjlsrevolutionen' i 1989.
Jens Chr. Skous Vej, bygning 1453, lokale 116
Fjerde møde – 18. april:
Blot tre år efter det kommunistiske diktaturs sammenbrud og indførelsen af demokrati gik Tjekkoslovakiet i opløsning. Vi vil analysere, hvilke faktorer der førte til bruddet, og hvordan de to nye stater har udviklet sig siden selvstændigheden 1. januar 1993, indenrigspolitisk, økonomisk og i deres udenrigspolitiske orientering. Endelig vil vi se på, hvilken rolle historiebrug og erindringspolitik har spillet politisk og kulturelt i de to lande for at se, hvor langt en fælles historisk erfaring også medfører fælles erindringer og historieforståelser.
Jens Chr. Skous Vej, bygning 1453, lokale 116.
Tilmelding og pris
Tilmeldingsfristen udløber mandag den 30. janaur 2023 kl. 12.00.
Hvis du tilmelder dig nu kommer du på venteliste til de forskellige arrangementer.
Alle arrangementerne er gratis for GL's medlemmer. Ledsagere kan deltage mod deltagerbetaling. Pris kan ses efter beskrivelse af hvert arrangement.
Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere.
OBS: Du er først sikret en plads, når du har modtaget en bekræftelse fra GL's sekretariat.
Når du tilmelder dig et arrangement, giver du samtidig dit samtykke til, at GL må sende en deltagerliste med dit navn og din eventuelle ledsagers navn til deltagerne i arrangementet, samt at pensionistudvalgets medlemmer og GL's sekretariat må kontakte dig om arrangementet . Hvis du ikke ønsker at stå på deltagerlisten, bedes du henvende dig til Hanne Bengtsson via mail: htb@gl.org