Pensionistarrangementer

Arrangement
 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​GL har et udvalg for pensionister, som bl.a. arrangerer en række medlemsarrangementer og studiekredse.

Nedenfor kan du læse mere om alle arrangementer og nederst på siden kan du tilmelde dig.

​Tilmeldingsfristen er udløbet. Der er ledige pladser til foredraget den 19. marts. Men de andre arrangementer er fuldt booket.

Du er velkommen til at tilmelde dig nedenstående arrangementer for at komme på venteliste. Du hører kun fra os igen, hvis der bliver plads på det ønskede arrangement.

 
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Forårets arrangementer for 2020​ er desværre aflyst på grund af Coronavirussen/Covid-19Foredrag om Retsfølelsen ved Carl Kähler

Torsdag den 19. marts kl. 14.00 - kl. 16.45 i GL's lokaler
Med udgangspunkt i teorien om samvittigheden som en medviden, dvs. som en følelse og viden om det, der er sandt, godt og rigtigt, - en empati i det rigtige og det acceptable, - og en følelse og viden om det, der ikke er det, vil jeg tale om Den forbudte retsfølelse af Peter Høilund og Retsfølelsen og Domstolens blinde øje af Jesper Ryberg.

Det drejer sig om forholdet mellem ret og retfærdighed, mellem samvittigheden og lovene, mellem det etisk forsvarlige og det, som lovene tillader. Et forhold, som kan blive til en uoverensstemmelse imellem den jegfølelse, der er forbundet med en viden om det, der er rigtigt, retfærdigt og sandt, og det, som vi oplever i det daglige.

Vi kan således konkludere, at formålet med retsfølelsen er at korrigere det, vi gør, så det bringes i overensstemmelse med det, der er godt, rigtigt og acceptabelt. Når vi gør det, så mærker vi den ikke."

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 50 kr.
Der serveres kaffe/te og god kage til arrangementet.​​Randers Kunstmuseum og besøg hos kunstsamler Rita Houman​

Tirsdag den 31. marts kl. 10.00 - 16.00 -  ny dato er søndag den 27. september - der er sendt mail ud til deltagerne

Vi mødes på Randers station kl. 10.00.

​Du bedes ved tilmeldingen angive, om du kører selv eller ønsker fællestransport.

​Kl 10.30 ankommer vil til Randers Randers Kunstmuseum, hvor vi  får en guidet rundvisning i​ særudstillingen FLORA.

Læren om planter har altid været vigtig. Afbildninger og brugen er imidlertid historisk og kulturelt bestemt og fortæller om vores syn på verden og naturen omkring os.

I Flora vil vi gennem tematiske nedslagspunkter, primært med udgangspunkt i samtids-kunsten, se på kunstneres brug af planter og blomster. Udstillingen vil fokusere på, hvordan blomster afbildes og tematiseres, samt hvordan​ spørgsmål knyttet til emner som botanik, køn, magt, orden og harmoni afspejles.

Herefter kører vi ud til kunstsamler/lektor emerita/bestyrelsesmedlem i Randers Kunstforening Rita Houmann. Skovboulevarden 14, Fladbro Skov, 8870 Langå, hvor der spises frokost (to stykker smørrebrød- vin og kaffe/te og kage).

​Efter frokosten fortæller Rita om sin samling og laver nedslag i udvalgte værker. Hvad er det, som en kunstsamler kikker efter, når der købes nye værker til samlingen, der pt. består af 374 værker? Samlingen strækker sig tidsmæssigt fra 1960'erne til i dag og indeholder bl.a. 42 værker af Sven Dalsgaard. Efter Ritas indlæg er der mulighed for at strække benene og gå på opdagelse i Ritas kunstsamling og/eller gå en tur i skoven, hvis vejret tillader det. Herefter serveres kaffe/te + kage.

En lille forsmag på Rita Houmanns samling kan man få her 

Vi er tilbage ved Randers station kl. 16.00.​

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 200 kr.


Frihedens værksted – Kløvedal og livet på Nordkaperen

Torsdag den 16. april kl. 11.00 – 15.30 - vi håber at kunne komme med en ny dato inden sommerferien

Vi mødes kl. 10.45 ved hovedindgangen til Museet for Søfart i Helsingør. 

kl. 11.00 begynder vi dagen med en guidet rundvisning i museets udstilling om "Frihedens Værksted" som sætter fokus på livet og rejserne som Troels Kløvedal havde med Nordkaperen. I udstillingen kan vi bl.a. opleve klip fra rejserne med Nordkaperen og ikke mindst en lang række af Troels Kløvedals private ejendele.

Se mere på museets hjemmeside her.​

Vi spiser frokost i M/S café og​ bagefter er der god tid til at se museets øvrige udstillinger. Dagens program slutter med kaffe/te og kage kl. 14.45.

Der arrangeres ikke fælles transport til denne tur.​

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 300 kr.

Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere.

Kunsttur til ​Wanås i Sverige​

Onsdag den 13. maj kl. 9.00 - kl. 19.00 - ny dato er den 16. september - deltagerne har modtaget mail

På kunstturen til Wanås har vi kunsthistoriker Lisbeth Bonde med som guide. 
Wanås er et lille herresæde i det nordøstlige Skåne. Før 1658 var det på danske hænder. Siden 1987 har man vist international kunst i parken, som i dag er en anerkendt skulpturpark med fokus på land art – dvs kunst, der går i dialog med den omgive​nde natur. For nogle år siden indrettede man også en kunsthal i den store gamle kostald.

Hovedattraktionen er den spændende skulpturpark med permanent installerede værker af  verdensnavne som Jenny Holzer, Antony Gormley, Dan Graham, Maya Linn, Jeppe Hein, Per Kirkeby, Richard Wilson og mange andre interessante kunstnere. I 2020 kan vi opleve nye værker af det filippinske kunstnerpar Isabel og Alfredo Aquilizan, som arbejder med identitet og minder i deres installationer i stor skala, af den abstrakte maler Rana Begum fra UK/Bangladesh samt af den sydkoreanske installationskunstner Kimsooja. Deres værker er produceret med Wanås' Skulpturpark for øje.

Derudover vises hvert år en ny særudstilling i kunsthallen. ​

Vi kører med bus via Øresundsbroen til Wanås Slot i Knislinge, Sverige. Busturen varer ca. 2 timer og 20 minutter. Forventet ankomst kl. 11.20. Man er velkommen til selv medbringe kaffe/te, frugt, kiks eller hvad man ellers måtte have behov for til busturen.

Vi ser først særudstillingen i kunsthallen. Programmet hertil foreligger ikke endnu.
Herefter spiser vi frokost i den hyggelige café på stedet, hvorefter vi går på oplevelse i skulpturparken. Den er meget stor. Der er over 50 permanent udstillede værker, og vi når ikke at se dem alle, men vi skal gå meget, så turen er ikke for gangbesværede. HUSK travesko og beklædning, der er afstemt efter vejret.

Inden hjemturen til Danmark får vi kaffe/te og kage på caféen i parken.

Afrejse fra Wanås kl. 16.40 med forventet ankomst til Københavns Hovedbanegård kl. 19.00.

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 500 kr.

Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere.

​Besøg på Vadehavscentret – porten til Unesco verdensarv

Onsdag den 27. maj kl. 8.45 – ca. 16.45 - indtil videre aflyst - deltagerne har modtaget mail 

Vi mødes i forhallen på Vejle banegård foran 7-Eleven kl. 8.45 og kører med bussen kl. 9.00 direkte til Vadehavscentret i Vester Vedsted tæt ved Låningsvejen, som fører over til Mandø.  

Udstillingen på Vadehavscentret åbner øjnene for fuglelivet i Vadehavet og de problemstillinger, som knytter sig til det vidstrakte område langt ned i Europa.  Det handler således ikke kun om naturen, men også om de forhold, som mennesker i Vadehavet har levet deres liv under, herunder både ernæringsgrundlag og de barske kræfter, som Vadehavet også kan frembyde.

Vadehavscentret er designet af stjernearkitekten Dorte Mandrup og er en usædvanlig bygning indpasset i den omgivende natur og konstrueret med naturens materialer.

 Museet giver følgende karakteristik af centret:

"Kendetegnende ved vores center er de smukke omgivelser og den fabelagtige arkitektur-et billede på natur og kultur, der smiler til hinanden.  Dorte Mandrups design reflekterer det omkringliggende landskab.  Sammen med materialevalget, tagrøret, som alluderer (både) til vadehavskulturens arkitekturhistorie, indgår de i en forbindelse, der skaber en behagelig atmosfære.  Til det formål er der i alt brugt 25.000 bundter tagrør fra Limfjorden og Ringkøbing Fjord og 34 km robinielister".

Museet omhandler ikke kun fugle- og dyreliv, men også de levevilkår, som mennesker underlægges af vadehavet.  Ved ankomsten får vi en rundvisning i udstillingen med fokus på Vadehavets fugle, hvorefter der bliver selvtid til at udforske de aspekter af Vadehavet, som er mest interessante for den enkelte.  

Vi spiser frokost på Vadehavscentret.

På vejen tilbage til Vejle besøger vi Ribe Domkirke med en times guidet rundvisning.

Hjemkomst til Vejle ca. kl. 16.45.

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 150 kr.

Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere.​


​Bisonokser og installationskunst (Galschiøt)

​Tirsdag den 2. juni 2020 kl. 9.30 - 16.00 -​ indtil videre aflyst - deltagerne har modtaget mail 

Fra Odense kører vi med bus mod vest ad den gamle Rugaard Landevej (nu Rugårdsvej). Vejen er en del af den ældste hovedvej over Fyn og er angivet på et kort fra 1500-tallet. Vejen går nord for den nuværende motorvej over Fyn gennem skoven ved Langesø.

Vi kører til Ditlevsdal Bisonfarm tæt ved Morud. Her ligger Europas største bisonfarm med knap 400 amerikanske bisonokser. Den blev etableret i 1993, og der har siden været en stor udvikling på stedet, så man nu har guidede ture, gårdbutik, restaurant, overnatningsmuligheder og forskellige aktivitetstilbud. Vi får en tur rundt på farmen med guide i overdækket prærievogn. Varighed ca. 1 time.

Efter besøget på bisonfarmen kører  bussen os til Mørkenborg Kro, som liggger ved Rugårdsvej nogle få km længere mod vest. Kroens historie går tilbage til 1771, hvor den blev opført som kgl. privilegeret kro. En ildebrand i 1921 lagde kroen i aske, men den blev genopbygget i samme stil som et traktørsted i alperne. Vi spiser frokost på kroen. Drikkevarer for egen regning.

Efter frokost kører vi til Næsby, hvor vi besøger kunstneren Jens Galschiøt, som er kendt langt ud over Danmarks grænser.  Han blev født i 1954, uddannet som smed på Odense Stålskibsværft; sidenhen selvlært sølvsmed og skulptør med eget værksted fra 1985.  Man kan sige, han er en meget sammensat kunstner, som især har lavet forskellige former for installationskunst med det formål at belyse verdens uretfærdigheder.  Han har skabt provokerende værker, som ikke er underlagt nogen normer, og som ofte er præget af ægte indignation over tingenes tilstand og aktuelle udviklingstendenser. Hans værker er præget af stærke holdninger, følelser og energi samt vilje til at iagttage og påvirke samtiden, også med både ironi og humor.  Han viser rundt i atelier, værksted og støberi og præsenterer sit galleri. Besøget varer ca. 2 timer.

Herfra kører bussen os til Odense Banegård med ankomst ca. kl. 16.00.

​​​​

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 160 kr.

Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere.​​​

           ​​

Tilmelding og pris ​

Alle arrangementerne i foråret er gratis for GL's medlemmer. Ledsagere kan deltage mod deltagerbetaling. Pris kan se efter beskrivelse af hvert arrangement. Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere.

Tilmeldingsfristen er udløbet.​​
 ​

OBS: Du er først sikr​et en plads, når du har modt​aget en bekræftelse fra GL's sekretariat. ​Når du tilmelder dig et arrangement, giver du samtidig dit samtykke til, at GL må sende en deltagerliste med dit navn og din eventuelle ledsagers navn til deltagerne i arrangementet, samt at pensionistudvalgets medlemmer og GL's sekretariat må kontakte dig om arrangementet​. Hvis du ikke ønsker at stå på deltagerlisten, bedes du henvende dig til Hanne Bengtsson via mail: htb@gl.org

Vi vil i videst mulig omfang prøve at efterkomme alles ønsker, men kan ikke garantere, at man kommer med på et arrangement selv om det er valgt som første prioritet, idet det vil afhænge af antallet af tilmeldinger. Der kan vælges maks. 4 arrangementer, men man er højest sikret deltagelse i 1 arrangement.​​​


Arrangement 1. prioritet


Arrangement 2. prioritet


Arrangement 3. prioritet


Arrangement 4. prioritet


Navn


E-mail


Adresse


Postnummer


By


Telefon


Evt. ledsager (navn)


Bemærkninger


Emner:  
Interessent: Pensionist