Pensionistarrangementer

Arrangement
 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​GL har et udvalg for pensionister, som bl.a. arrangerer en række medlemsarrangementer og studiekredse.


På grund af Coronavirussen/Covid-19 måtte GL's pensionistudvalg desværre aflyse alle forårets arrangementer. Det var selvfølgelig med stor beklagelse, men det blev gjort for at følge myndighedernes opfordring til at begrænse smitte.

Udvalget håber, at det vil være sikkert at afholde arrangementer for GL's pensionistmedlemmer i efteråret 2020. De deltagere, der har været tilmeldt forårets arrangementer, vil have første prioritet til at deltage i de arrangementer og vil få direkte besked om de nye datoer i slutningen af august måned, og det vil derfor ikke være nødvendigt at melde sig til igen.  

Hvis man ikke kan på den nye dato, bedes man hurtigst muligt melde tilbage, så overskydende pladser kan blive udbudt på hjemmesiden.  

Der vil blive udbudt få nye arrangementer i efteråret 2020, som alle vil kunne melde sig til. Der vil blive sendt et nyhedsbrev ud ultimo august med information og tilmelding til de nye arrangementer i efteråret 2020, og der vil blive tilmelding til arrangementerne her på siden.

 

Arrangementer, som var udbudt i foråret, men flyttes til efteråret 2020


Foredrag om Retsfølelsen ved Carl Kähler

Ny dato meldes ud efter den 18. august 2020
Med udgangspunkt i teorien om samvittigheden som en medviden, dvs. som en følelse og viden om det, der er sandt, godt og rigtigt, - en empati i det rigtige og det acceptable, - og en følelse og viden om det, der ikke er det, vil jeg tale om Den forbudte retsfølelse af Peter Høilund og Retsfølelsen og Domstolens blinde øje af Jesper Ryberg.

Det drejer sig om forholdet mellem ret og retfærdighed, mellem samvittigheden og lovene, mellem det etisk forsvarlige og det, som lovene tillader. Et forhold, som kan blive til en uoverensstemmelse imellem den jegfølelse, der er forbundet med en viden om det, der er rigtigt, retfærdigt og sandt, og det, som vi oplever i det daglige.

Vi kan således konkludere, at formålet med retsfølelsen er at korrigere det, vi gør, så det bringes i overensstemmelse med det, der er godt, rigtigt og acceptabelt. Når vi gør det, så mærker vi den ikke."

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 50 kr.
Der serveres kaffe/te og god kage til arrangementet.​​Randers Kunstmuseum og besøg hos kunstsamler Rita Houman​

Søndag den 27. september - der er sendt mail ud til deltagerne

Vi mødes på Randers station kl. 10.00.

​Du bedes ved tilmeldingen angive, om du kører selv eller ønsker fællestransport.

​Kl 10.30 ankommer vil til Randers Randers Kunstmuseum, hvor vi  får en guidet rundvisning i​ særudstillingen FLORA.

Læren om planter har altid været vigtig. Afbildninger og brugen er imidlertid historisk og kulturelt bestemt og fortæller om vores syn på verden og naturen omkring os.

I Flora vil vi gennem tematiske nedslagspunkter, primært med udgangspunkt i samtids-kunsten, se på kunstneres brug af planter og blomster. Udstillingen vil fokusere på, hvordan blomster afbildes og tematiseres, samt hvordan​ spørgsmål knyttet til emner som botanik, køn, magt, orden og harmoni afspejles.

Herefter kører vi ud til kunstsamler/lektor emerita/bestyrelsesmedlem i Randers Kunstforening Rita Houmann. Skovboulevarden 14, Fladbro Skov, 8870 Langå, hvor der spises frokost (to stykker smørrebrød- vin og kaffe/te og kage).

​Efter frokosten fortæller Rita om sin samling og laver nedslag i udvalgte værker. Hvad er det, som en kunstsamler kikker efter, når der købes nye værker til samlingen, der pt. består af 374 værker? Samlingen strækker sig tidsmæssigt fra 1960'erne til i dag og indeholder bl.a. 42 værker af Sven Dalsgaard. Efter Ritas indlæg er der mulighed for at strække benene og gå på opdagelse i Ritas kunstsamling og/eller gå en tur i skoven, hvis vejret tillader det. Herefter serveres kaffe/te + kage.

En lille forsmag på Rita Houmanns samling kan man få her 

Vi er tilbage ved Randers station kl. 16.00.​

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 200 kr.


Frihedens værksted – Kløvedal og livet på Nordkaperen

Ny dato meldes ud efter den 18. august 2020​

​​​​​Vi mødes kl. 10.45 ved hovedindgangen til Museet for Søfart i Helsingør. 

kl. 11.00 begynder vi dagen med en guidet rundvisning i museets udstilling om "Frihedens Værksted" som sætter fokus på livet og rejserne som Troels Kløvedal havde med Nordkaperen. I udstillingen kan vi bl.a. opleve klip fra rejserne med Nordkaperen og ikke mindst en lang række af Troels Kløvedals private ejendele.

Se mere på museets hjemmeside her.​

Vi spiser frokost i M/S café og​ bagefter er der god tid til at se museets øvrige udstillinger. Dagens program slutter med kaffe/te og kage kl. 14.45.

Der arrangeres ikke fælles transport til denne tur.​

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 300 kr.

Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere


​Besøg på Vadehavscentret – porten til Unesco verdensarv

Ny dato meldes ud efter den 18. august 2020

Vi mødes i forhallen på Vejle banegård foran 7-Eleven kl. 8.45 og kører med bussen kl. 9.00 direkte til Vadehavscentret i Vester Vedsted tæt ved Låningsvejen, som fører over til Mandø.  

Udstillingen på Vadehavscentret åbner øjnene for fuglelivet i Vadehavet og de problemstillinger, som knytter sig til det vidstrakte område langt ned i Europa.  Det handler således ikke kun om naturen, men også om de forhold, som mennesker i Vadehavet har levet deres liv under, herunder både ernæringsgrundlag og de barske kræfter, som Vadehavet også kan frembyde.

Vadehavscentret er designet af stjernearkitekten Dorte Mandrup og er en usædvanlig bygning indpasset i den omgivende natur og konstrueret med naturens materialer.

 Museet giver følgende karakteristik af centret:

"Kendetegnende ved vores center er de smukke omgivelser og den fabelagtige arkitektur-et billede på natur og kultur, der smiler til hinanden.  Dorte Mandrups design reflekterer det omkringliggende landskab.  Sammen med materialevalget, tagrøret, som alluderer (både) til vadehavskulturens arkitekturhistorie, indgår de i en forbindelse, der skaber en behagelig atmosfære.  Til det formål er der i alt brugt 25.000 bundter tagrør fra Limfjorden og Ringkøbing Fjord og 34 km robinielister".

Museet omhandler ikke kun fugle- og dyreliv, men også de levevilkår, som mennesker underlægges af vadehavet.  Ved ankomsten får vi en rundvisning i udstillingen med fokus på Vadehavets fugle, hvorefter der bliver selvtid til at udforske de aspekter af Vadehavet, som er mest interessante for den enkelte.  

Vi spiser frokost på Vadehavscentret.

På vejen tilbage til Vejle besøger vi Ribe Domkirke med en times guidet rundvisning.

Hjemkomst til Vejle ca. kl. 16.45.

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 150 kr.

Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere.​


​Bisonokser og installationskunst (Galschiøt)

Ny dato meldes ud efter den 18. august 2020

Fra Odense kører vi med bus mod vest ad den gamle Rugaard Landevej (nu Rugårdsvej). Vejen er en del af den ældste hovedvej over Fyn og er angivet på et kort fra 1500-tallet. Vejen går nord for den nuværende motorvej over Fyn gennem skoven ved Langesø.

Vi kører til Ditlevsdal Bisonfarm tæt ved Morud. Her ligger Europas største bisonfarm med knap 400 amerikanske bisonokser. Den blev etableret i 1993, og der har siden været en stor udvikling på stedet, så man nu har guidede ture, gårdbutik, restaurant, overnatningsmuligheder og forskellige aktivitetstilbud. Vi får en tur rundt på farmen med guide i overdækket prærievogn. Varighed ca. 1 time.

Efter besøget på bisonfarmen kører  bussen os til Mørkenborg Kro, som liggger ved Rugårdsvej nogle få km længere mod vest. Kroens historie går tilbage til 1771, hvor den blev opført som kgl. privilegeret kro. En ildebrand i 1921 lagde kroen i aske, men den blev genopbygget i samme stil som et traktørsted i alperne. Vi spiser frokost på kroen. Drikkevarer for egen regning.

Efter frokost kører vi til Næsby, hvor vi besøger kunstneren Jens Galschiøt, som er kendt langt ud over Danmarks grænser.  Han blev født i 1954, uddannet som smed på Odense Stålskibsværft; sidenhen selvlært sølvsmed og skulptør med eget værksted fra 1985.  Man kan sige, han er en meget sammensat kunstner, som især har lavet forskellige former for installationskunst med det formål at belyse verdens uretfærdigheder.  Han har skabt provokerende værker, som ikke er underlagt nogen normer, og som ofte er præget af ægte indignation over tingenes tilstand og aktuelle udviklingstendenser. Hans værker er præget af stærke holdninger, følelser og energi samt vilje til at iagttage og påvirke samtiden, også med både ironi og humor.  Han viser rundt i atelier, værksted og støberi og præsenterer sit galleri. Besøget varer ca. 2 timer.

Herfra kører bussen os til Odense Banegård med ankomst ca. kl. 16.00.

​​​​

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 160 kr.

Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere.​​​

    

Kunsttur til ​Wanås i Sverige​ - AFLYST


       ​​

Tilmelding og pris ​

Alle arrangementerne i foråret er gratis for GL's medlemmer. Ledsagere kan deltage mod deltagerbetaling. Pris kan se efter beskrivelse af hvert arrangement. Drikkevarer til frokost vil være for egen regning for alle deltagere.

Tilmeldingsfristen er udløbet.​​
 ​

OBS: Du er først sikr​et en plads, når du har modt​aget en bekræftelse fra GL's sekretariat. ​Når du tilmelder dig et arrangement, giver du samtidig dit samtykke til, at GL må sende en deltagerliste med dit navn og din eventuelle ledsagers navn til deltagerne i arrangementet, samt at pensionistudvalgets medlemmer og GL's sekretariat må kontakte dig om arrangementet​. Hvis du ikke ønsker at stå på deltagerlisten, bedes du henvende dig til Hanne Bengtsson via mail: htb@gl.org

Vi vil i videst mulig omfang prøve at efterkomme alles ønsker, men kan ikke garantere, at man kommer med på et arrangement selv om det er valgt som første prioritet, idet det vil afhænge af antallet af tilmeldinger. Der kan vælges maks. 4 arrangementer, men man er højest sikret deltagelse i 1 arrangement.​​​


Arrangement 1. prioritet


Arrangement 2. prioritet


Arrangement 3. prioritet


Arrangement 4. prioritet


Navn


E-mail


Adresse


Postnummer


By


Telefon


Evt. ledsager (navn)


Bemærkninger


Emner:  
Interessent: Pensionist