Pensionistarrangementer

​GL har et udvalg for pensionister, som bl.a. arrangerer en række medlemsarrangementer og studiekredse.


Forårets arrangementer for 2017 

Der er tilmeldingsfrist onsdag den 1. marts 2017 til alle arrangementer.

Tilmeldingsfristen er udløbet og alle hold er overtegnede. Hvis du sender en tilmelding nederst på siden, vil du komme på venteliste.

Du er først sikret en plads, når du har modtaget en bekræftelse fra GL's sekretariat.

Vi vil i videst mulig omfang prøve at efterkomme alles ønsker, men kan ikke garantere, at man kommer med på et arrangement selv om det er valgt som første prioritet, idet det vil afhænge af antallet af tilmeldinger. Der kan vælges maks. 4 arrangementer, men man er højest sikret deltagelse i 1 arrangement.

Rundvisning hos Nordisk Film i Valby
Torsdag den 6. april kl. 11.00

Der er sendt bekræftelse ud til alle deltagere via mail.

Vi får en rundvisning med emnet Dansk Filmskat. Kom med bag kulisserne i 75 minutter og oplev en filmby, der rummer alt fra dristige jungleeventyr, royale rygeskure og morsomme mordgåder.

En lille del af rundvisningen vil foregå udendørs. Efter rundvisningen går vi til en café i centrum af Valby og spiser frokost.

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 245 kr.

FOREDRAG af MORTEN BEITER, freelancejournalist, tilknyttet weekendavisen
Torsdag den 6. april  kl. 13.00 til 16.00

Der er sendt bekræftelse ud til alle deltagere via mail den 9. marts.

Med udgangspunkt i sin nyeste bog ”MAFIAEN KOMMER” (Gyldendal 2016) vil Morten Beiter holde foredrag om den sicilianske/syditalienske mafia, der rykker nordpå i et forsvarsløst Europa.

Morten Beiter har boet mange år i Italien, heraf adskillige år i Syditalien. Herfra har han skrevet til danske dagblade om italienske samfundsforhold, bl.a. var han i en årrække korrespondent for Berlingske Tidende. Han har beskæftiget sig meget med mafiaen, som han har skrevet adskillige artikler om. I 2006 kom dokumentarbogen ”En mand af ære” om MB's møde med Claudio Severino Samperi, en afhoppet siciliansk mafioso.

Mafiaen er ved at overtage verden. Mafiaens sorte penge, som er tjent ved vold og narko, åbner døre, som førhen var lukkede og forandrer verden. Det er denne historie, MB fortæller, ved hjælp af den afhoppede mafiaboss Calogero Amico, som han besøger både i Tyskland og på Sicilien. MB foretager en rejse fra mafiaens udspring i Syditalien gennem et Europa, som ikke er i stand til at forsvare sig mod en af sine største fjender i nyere tid: MAFIAEN.

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 150 kr. 


Skamlingbanken - Christiansfeld
Torsdag den 27. april 2017 kl. 10.30 til ca. 17.30

Der er sendt bekræftelse ud til alle deltagere via mail.

Mødested: Parkeringspladsen Ejlersvej Kolding (250 m fra Kolding St.).

Skamlingsbanken er en 2-3 km lang randmoræne i Sydjylland sydøst for Kolding. Dens top Højskamling, hvorfra man kan se langt ud over det meget kuperede område, er med sine 113 m. det højeste punkt i det historiske Sønderjylland.

Skamlingsbanken er ikke blot et smukt udsigtspunkt. Den fortæller også vigtige træk af Danmarks historie, særligt om 1800-årenes sønderjyske sag i Slesvig. Siden 1843 har stedet været et folkeligt og nationalt samlingssted. Vores guide vil vise rundt i det bakkede terræn og fortælle om stedets historie.

Efter besøget på Skamlingsbanken kører vi til ”Den planlagte by” Christiansfeld. Christiansfeld er opkaldt efter Christian 7. og blev grundlagt af Herrnhuterne (Brødremenigheden) i 1773, hvor kongen gav skattefrihed i 10 år og endvidere et statstilskud på 10% af byggesummen på alle nye bygninger. Hovedparten af bykernens huse er opført i perioden 1773-1800 efter en streng byplan.
Vi vil høre om byens historie, om det religiøse liv og den særlige arkitektur.
Christiansfeld blev den 4. juli 2015 udpeget som verdenskulturarv.

Vi forventes at være tilbage på Kolding Station ca. kl. 17.

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 300 kr.

KOM GRAM I HUS, En forårstur til Sønderjylland
Onsdag den 31. maj kl. 9.00 til ca. kl. 17.45

Program:

9.00 Afgang med bus fra Dannebrogsgade, Odense. Der køres 118 km til Gram.
10.30 Rundvisning og museumsbesøg i Gram Lergrav.

I lergraven kan du være med i jagten efter fossiler af de uddøde havdyr, som levede for 10 millioner år siden i Gram havet, der dækkede det meste af Syd- og Sønderjylland. Den gamle havbund i lergraven er et vindue tilbage til en tid, hvor kæmpehajer og dræberkaskelotter jagtede bardehvaler og forhistoriske sæler. Sømus og krabber var på ormejagt, mens en rov-snegl borede hul i muslingeskaller for at suge muslingen ud og æde den. På museet ses de flotteste og mest sjældne fossiler fra lergraven. Mest imponerende er Danmarks største fossile skeletter som stammer fra uddøde hvaler. Men her vises også andre spændende fund, som verdens ældste søpapegøje, den 16 cm høje hajtand fra en kæmpehaj, en sjælden snegl der kun findes 3 sneglehuse af i verden og meget, meget mere. 

12.30 Afgang med bus til Gram. (1 km)
12.45 Frokost ved Gram Slot.
14.00 Omvisning på/ved Gram Slot.

Det er et tidligere kongeslot, som nævnes i Valdemars Sejrs jordebog 1232. Den nuværende hovedbygning er et 3-fløjet anlæg, opført ca. 1670 af feltmarskal Hans Schack. Fra 2007 er slottet ejet af Svend Brodersen, som dels driver et avanceret økologisk landbrug på de tilhørende jorder og dels arrangerer koncerter, foredrag, gourmetmiddage og andre arrangementer på stedet.

15.30 Kaffe
16.00 Afgang med bus til Odense (118 km)
17.45 Ankomst Dannebrogsgade v. Odense Banegårdcenter

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 300 kr.

Steno-museet, robotternes Adam og Eva samt Hans’ Århus. 
Torsdag den 1.
juni kl. 10.00 til 16.00

Der er sendt bekræftelse ud til alle deltagere via mail den 16. marts.

Vi får en kort rundvisning i både udstillingen om Videnskabs- og teknologihistorie og udstillingen i medicinhistorie på Stenomuseet.
Herefter vil Lektor Ole Caprani fra Datalogisk Institut foredrage om Robotternes Adam og Eva (Elmer og Elise) og robotternes udvikling siden 1947. Foredraget finder sted i Planetariet på Steno-museet.
Frokost i den nærliggende Matematisk Kantine.
Efter frokost vil historikeren Doron Haahr forestå en ganske speciel rundvisning i Århus, varighed 1½-2 timer.
Fra små kår til store forandringer - Historien om det moderne Danmark og arbejderdrengen Hans, har Doron Haahr kaldt rundvisningen og fortsætter:
På denne vandring hvirvler vi sammen tilbage til et fattigt arbejderhus i Ø-gade-kvarteret i 1900-tallets begyndelse, hvor vi møder drengen Hans, den stille far, der har skrædderværksted i kælderen, og den stærke mor, der er rengøringskone og politisk og socialt engageret. Forandringens vinde blæser over Danmark, og mens vi dykker ned i en dramatisk brydningstid, følger vi i Hans’ fodspor: fra tiden som elev på Paradisgade Skole, som lærling hos typograf Olsen i Graven, som stædig fagforeningsmand i Studsgade og som passioneret medlem af det stadig mere indflydelsesrige Socialdemokrati.
Vi hører også om Hans’ forhold til jazzen, om ægteskabet med Ella, og om hans voksne liv i København, og sammen oplever vi tiden, hvor Danmark blev moderne – og ikke mindst tiden, hvor en fattig arbejderdreng blev noget, kun få havde troet muligt!

Mødested: Steno-museet, C. F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C.
Mødetidspunkt:  I god tid til kl 10, så rundvisningerne kan starte præcist..
Parkering kan være vanskelig. Tag fx bus 1A, 14, 18 eller 100, som alle stopper ved Universitetshospitalet, Nørrebrogade. Herfra 500 m. – Bus 2A til Langelandsgade/Kaserneboulevarden, herfra ca. 450 m. Der er p-plads ved Stenomuseet, man den kan ikke benyttes efter at vi forlader museet.
Tøj og fodtøj som vejret nu tilsiger det.
Vi regner med at slutte før kl. 16.

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 230 kr. 

 

Tilmeldingsfristen er udløbet og alle hold er overtegnede. Hvis du sender en tilmelding, vil du komme på venteliste.

Arrangement 1. prioritet


Arrangement 2. prioritet


Arrangement 3. prioritet


Arrangement 4. prioritet


Navn


E-mail


Adresse


Postnummer


By


Telefon


Evt. ledsager (navn)


Bemærkninger


Emner:  
Interessent:  
Artikeltype: