Pensionistarrangementer

​GL har et udvalg for pensionister, som bl.a. arrangerer en række medlemsarrangementer og studiekredse.


Forårets arrangementer for 2017 

Ekstra arrangement tirsdag den 20. juni 2017
Turen er overtegnet og der er ikke flere ledige pladser

Heldagstur til Lejre - Skjoldungernes Land

Program:

I Lejre er adskillige århundreders danmarkshistorie meget nærværende i et smukt landskab, som er en del af Danmarks seneste nationalpark,

Turen går ad Danmarks længste allè til Ledreborg, hvor vi går en tur i parken til et af Danmarks smukkeste slotte.

Der er frokost på restaurant Fasaneriet, der ligger ved siden af Ledreborg. Vi vender derefter opmærksomheden mod landsbyen Gl. Lejre, hvor museet blev nyopstillet for et år siden og nu udelukkende fortæller om de mange fund fra de sidste 30 års store udgravninger. Der er guld og sølv, der er Odinfiguren fra 900-tallet.

Det er epokegørende, at  sagnene og fortællingerne om Lejre som et gammelt kongesæde, der eksisterede i 500 år, er blevet bekræftet af fundene af 5 store kongehaller fra perioden 500 - 1000.

Gl. Lejre er dermed blevet til en seværdighed på lige fod med Jelling. Som de siger lokalt: " Det kan godt være, at Danmark blev døbt i Jelling, men så blev det i det mindste undfanget i Lejre!"

Museet ligger midt i det imponerende landskab, hvor monumenterne om Lejres store fortid stadig kan ses tæt ved museet.

Efter besøget i museet og vandring i landskabet omkring museet, drikker vi kaffe i en anden af Gl. Lejres seværdigheder - et mere ydmygt sted - trods det imponerende navn: Gl. Kongsgård. Gården er nu et lille frilandsmuseum i hovedbygningen fra en tidligere fæstegård under Ledreborg, huset går tilbage til 1740'erne. En gruppe frivillige holder haven, serverer kaffe og kage og fortæller om stedets historie. Der slutter vores tur.

Bussen vil derefter bringe jer tilbage til Roskilde/København kl. ca. 16.10

Hele dagen bliver vi guidet af  Hans Jørgen L. Larsen, Lejre Museumsforening.

Denne gang er det først-til-mølle-princippet, der er gældende.

 

 KOM GRAM I HUS, En forårstur til Sønderjylland
Onsdag den 31. maj kl. 9.00 til ca. kl. 17.45

Program:

9.00 Afgang med bus fra Dannebrogsgade, Odense. Der køres 118 km til Gram.
10.30 Rundvisning og museumsbesøg i Gram Lergrav.

I lergraven kan du være med i jagten efter fossiler af de uddøde havdyr, som levede for 10 millioner år siden i Gram havet, der dækkede det meste af Syd- og Sønderjylland. Den gamle havbund i lergraven er et vindue tilbage til en tid, hvor kæmpehajer og dræberkaskelotter jagtede bardehvaler og forhistoriske sæler. Sømus og krabber var på ormejagt, mens en rov-snegl borede hul i muslingeskaller for at suge muslingen ud og æde den. På museet ses de flotteste og mest sjældne fossiler fra lergraven. Mest imponerende er Danmarks største fossile skeletter som stammer fra uddøde hvaler. Men her vises også andre spændende fund, som verdens ældste søpapegøje, den 16 cm høje hajtand fra en kæmpehaj, en sjælden snegl der kun findes 3 sneglehuse af i verden og meget, meget mere. 

12.30 Afgang med bus til Gram. (1 km)
12.45 Frokost ved Gram Slot.
14.00 Omvisning på/ved Gram Slot.

Det er et tidligere kongeslot, som nævnes i Valdemars Sejrs jordebog 1232. Den nuværende hovedbygning er et 3-fløjet anlæg, opført ca. 1670 af feltmarskal Hans Schack. Fra 2007 er slottet ejet af Svend Brodersen, som dels driver et avanceret økologisk landbrug på de tilhørende jorder og dels arrangerer koncerter, foredrag, gourmetmiddage og andre arrangementer på stedet.

15.30 Kaffe
16.00 Afgang med bus til Odense (118 km)
17.45 Ankomst Dannebrogsgade v. Odense Banegårdcenter

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 300 kr.

Steno-museet, robotternes Adam og Eva samt Hans’ Århus. 
Torsdag den 1.
juni kl. 10.00 til 16.00

Der er sendt bekræftelse ud til alle deltagere via mail den 16. marts.

Vi får en kort rundvisning i både udstillingen om Videnskabs- og teknologihistorie og udstillingen i medicinhistorie på Stenomuseet.
Herefter vil Lektor Ole Caprani fra Datalogisk Institut foredrage om Robotternes Adam og Eva (Elmer og Elise) og robotternes udvikling siden 1947. Foredraget finder sted i Planetariet på Steno-museet.
Frokost i den nærliggende Matematisk Kantine.
Efter frokost vil historikeren Doron Haahr forestå en ganske speciel rundvisning i Århus, varighed 1½-2 timer.
Fra små kår til store forandringer - Historien om det moderne Danmark og arbejderdrengen Hans, har Doron Haahr kaldt rundvisningen og fortsætter:
På denne vandring hvirvler vi sammen tilbage til et fattigt arbejderhus i Ø-gade-kvarteret i 1900-tallets begyndelse, hvor vi møder drengen Hans, den stille far, der har skrædderværksted i kælderen, og den stærke mor, der er rengøringskone og politisk og socialt engageret. Forandringens vinde blæser over Danmark, og mens vi dykker ned i en dramatisk brydningstid, følger vi i Hans’ fodspor: fra tiden som elev på Paradisgade Skole, som lærling hos typograf Olsen i Graven, som stædig fagforeningsmand i Studsgade og som passioneret medlem af det stadig mere indflydelsesrige Socialdemokrati.
Vi hører også om Hans’ forhold til jazzen, om ægteskabet med Ella, og om hans voksne liv i København, og sammen oplever vi tiden, hvor Danmark blev moderne – og ikke mindst tiden, hvor en fattig arbejderdreng blev noget, kun få havde troet muligt!

Mødested: Steno-museet, C. F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C.
Mødetidspunkt:  I god tid til kl 10, så rundvisningerne kan starte præcist..
Parkering kan være vanskelig. Tag fx bus 1A, 14, 18 eller 100, som alle stopper ved Universitetshospitalet, Nørrebrogade. Herfra 500 m. – Bus 2A til Langelandsgade/Kaserneboulevarden, herfra ca. 450 m. Der er p-plads ved Stenomuseet, man den kan ikke benyttes efter at vi forlader museet.
Tøj og fodtøj som vejret nu tilsiger det.
Vi regner med at slutte før kl. 16.

Gratis for GL's medlemmer. Ledsager skal betale 230 kr. 

 

Du er først sikret en plads, når du har modtaget en bekræftelse fra GL's sekretariat.

Vi vil i videst mulig omfang prøve at efterkomme alles ønsker, men kan ikke garantere, at man kommer med på et arrangement selv om det er valgt som første prioritet, idet det vil afhænge af antallet af tilmeldinger. Der kan vælges maks. 4 arrangementer, men man er højest sikret deltagelse i 1 arrangement.

Tilmeldingsfristen er udløbet og alle hold er overtegnede. Hvis du sender en tilmelding, vil du komme på venteliste.

Arrangement 1. prioritet


Arrangement 2. prioritet


Arrangement 3. prioritet


Arrangement 4. prioritet


Navn


E-mail


Adresse


Postnummer


By


Telefon


Evt. ledsager (navn)


Bemærkninger


Emner:  
Interessent:  
Artikeltype: